MON_5654

Цветница в Париж!

03 април 2018

В деня, когато католическата общност празнува Великден, ние, православните християни празнувахме Цветница. По църковен календар тази година празниците в християнската общност се разминаха с една седмица.

MON_5414Българската църква в Париж – едно място, което събира по традиция българите, избрали да живеят в града на романтиката и победата, празнува Цветница със Света Литургия. Тя бе особено тържествена, защото бе отслужена от Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний.

MON_5467

MON_5654Пределите на храма се оказаха тесни за многото българи, дошли да почетат красивия празник.

Цветница е подвижен празник, който се чества в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Ден на цветята, младостта и зараждащия се живот. В някои краища на България празникът се нарича още „Връбница“, „Цветна Неделя“, „Вая“ и „Куклинден“, но навсякъде е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с лаврови, палмови и маслинови клонки.

MON_5406На Цветница в църковните храмове се отслужват богослужения, които започват още във вечерта на Лазаровден. През деня вярващите берат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Божият син, откъдето идва и едно от другите имена на празника – Връбница. Те се освещават заедно с пролетните цветя с помощта на специални молитви.

MON_5514
MON_5488
MON_5540

Палмови листя  имаше и в Българската църква в Париж и всички тук взеха по едно клонче за дома си. Всъщност, тук не бяха само българи! Оказа се, че има и група от французи и дори африканци, които са православни по вероизповедание и също се присъединиха към празника.

 MON_5592

Ние, In LIFE TV, също бяхме тук, за да заснемем поредния епизод от поредицата БезГранична вяра, посветена на българските църкви и общности зад граница.

MON_5641
MON_5644

Прекрасен празник, който ще усетите и в нашия филм! Очаквайте един култов Епизод 7 от Париж!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)