Цветният дом на Иван Яхнаджиев

26 ноември 2016

Пъстър, цветен и интересен е домът на художника Иван Яхнаджиев – точно какъвто е и самият той. Влизаш в него и започваш да си измисляш истории – фантазни, малко нереални и сякаш несъществуващи. Къщата, в която той живее и работи се намира и неговата галерия. Това е едно приказно място, разположено на малка софийска уличка в центъра на нашия град. 

IMG_1578_1-880x586

Иван Яхнаджиев е български художник авангардист, въвел бодиарта в България. Негови творби са част от колекциите на НХГ, СГХГ, НИМ, както и в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция и Япония.

Щурите идеи на художника-ексцентрик не харесват на всички, защото Иван Яхнаджиев е ярък и неординерен художник. Сякаш му невъзможно да влезе в рамките на общоприетото. Така се случва и в неговите творби. Някои са луди по оригиналните му платна, други не са в състояние да поемат толкова голяма доза абстрактност.

DPP_165691

Начинът на мислене на Иван Яхнаджиев е точно такъв, какъвто е и живота му. Дори да е затворен в стая с бели стени, той ще нарисува най-пъстрата и цветна картина. Просто багрите са вътре в него, а мистиката е изкуството на душата му. Известен е и с голямата си непосредственост. Екипът на Архитектурен магазин любезно беше поканен в дома му, като стари и добри приятели. Чувствахме се прекрасно, защото с него човек не може да скучае.

IMG_1577_1

Фантазните образи от неговите платна оживяват в уникалното му жилище, в което има повече място за тях отколкото за елементарните нужди на простото човешко обитаване. Завладяващо е всяко едно местенце на неговия дом, който прилича повече на галерия. С толкова много картини на едно място няма как да не се чувстваме доволни и щастливи от приятното преживяване – да бъдем с човек, като гениалния Иван Яхнаджиев.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)