цветя от края на 80-те

Цветя от края на 80-те

14 януари 2015

Читалище.то организира своето първо литературно събитие. Във вторник вечер в Orange Books Cafe се проведе разговор с авторите на антологията „Цветя от края на 80-те“ (изд. Парадокс) – музикалните журналисти Емил Братанов и Румен Янев, и Доротея Монова – редактор и издател на книгата. Срещата бе организирана с медийната подкрепа на „Аз чета“, а неин водещ беше създателят на сайта и член на Настоятелството на „Читалище.то“ Александър Кръстев.

DPP_20839

DPP_20868

„Бунтарският БГ рок счупи рамката на мисленето, накара хората да осъзнаят, че нещата не са добре, накара двадесетгодишните младежи да усетят, че във въздуха има повече кислород“ – така определи значението и ролята на рока за промяната в България в края на 80- те Румен Янев.

„Без тази музика щяхме да сме духовно много по-бедни. Рокът изми лицето на българското общество“, допълни Доротея Монова от „Парадокс“, която освен издател е и редактор на антологията.

Авторите на книгата обърнаха внимание на факта, че рокът от самото си появяване е израз на бунт срещу ценностите на предишното поколение и винаги е бил посрещан на нож и от двете страни на Желязната завеса.

DPP_20844

DPP_20855

DPP_20856

На финала на срещата издателката Доротея Монова определи „Цветя от края на 80- те“ като „608 страници свобода, които притежават изключително положителна ударна сила“.

Специални гости на срещата бяха известни рок-музиканти от близкото минало, сред които Владимир Попчев – Унгареца („Контрол“), Николай Томов („Дисонанс“), както и Румен Бончев, собственик на Рива Саунд.

DPP_20862

DPP_20866

DPP_20867

 

„Цветя от края на 80–те“ е посветена на най-силните години на българския рок.

Първата цялостна история на BG рока от края на 80-те, обозначен от авторите като Второто българско рок поколение, съдържа 249 култови текста – на практика текстовете на всички хитови парчета, белязали времето и белязани от него.

Снимковият материал надхвърля 270 авторски фотографии, направени не от случайни репортери, а от Нели Воева и Стоян Гребенаров, които трайно, десетилетия наред, се занимават със снимането на музика и всички, изкушени от темата BG рок, знаят, че по-богати архиви от техните няма никой друг фотограф.

DPP_20836

DPP_20837

DPP_20854

DPP_20869

Не на последно място: авторите Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята и едновременно с това, уви, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития.

 

Цветя от края на 80-те

В стая, скрита от закона
чиновник благ реди цветя.
Шепи, тръпнещи в наслада,
пълнят вазата с боза.

И всичко без да разбере,
че по-добре е да умре.

Горещ е въздухът
над нашите градини,
но още дълго ще мълчим.
Свикнали сме от години
мрака да търпим.

Благодаря, благодаря,
благодаря за всички цветя.

В квадрати стегнати крила
увяхват бавно по едно
и смисълът от светлина
загива с първото перо.
Във целофан от гъста мрежа
ще пазим нашите деца.
Защото тръните са угоени
специално за целта – борба.
Благодаря, благодаря,
благодаря за всички цветя.
Цветя, цветя, цветя
от края на осемдесетте.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)