cik220956

Цв. Томов: На 2 партии отказахме регистрация, една е под въпрос

21 август 2014

Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила.

Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.

Томов уточни, че броят на участниците ще се знае окончателно след проверката на ГРАО и ЦИК евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията й във ВАС. Томов каза, че има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според него е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.

Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент, каза говорителят на ЦИК.

Документи за участие в изборите са подали 22 политически партии и 7 коалиции. Броят на участващите в избори партии съответства на традиционното число, защото в коалициите има общо 34 партии, т.е. общият брой партии, които са подали документи са 56. Не са малък брой партиите, просто много от тях участват в коалиции, поясни той.

Българите гласуват на парламентарни избори. Очаквам, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., а реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина, подчерта Томов.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)