Photo by Julia Pelish Photography

„Целувката“ е най-романтичната картина

14 юли 2014

Изкуството на Густав Климт е смятано за олицетворение на времето, в което се зараждат основите на модернизма. Неговите творби отразяват натрупания от изкуството и науката опит в преломния период, на границата между XIX и XX в. През 1900 г., във Виена, високата култура се концентрира във всички сфери на изкуството. В литературата, изобразителното изкуство, архитектурата и музиката, новата естетика навлиза в поразителни мащаби и с набивало темпо.
Драматичните промени на границата между столетията се отразява и върху обществените структури. Това личи особено ясно в изключителните женски портрети, които рисува Климт. Неговите модели излъчват непозната досега увереност и самочувствие, които стават характерен белег на буржоазията в началото на миналия век.

Gustav_Klimt_016

Често повтарящите се елементи на златото имат различно значение в творбите на Климт. В началото той го използва, за да подчертае сакралното магическо свойство на някои предмети, по-късно оцветява одеждите на своите фатални и силни жени в злато – това засилва тяхното внушение. Но дори и по време на „златния си период“, Климт оставя златото да доминира само там, където интерпретира съдбата на мъжа. Кулминация на този период е картината „Целувката“ (1907-08 г.) Доскоро доминиращата жена в творбите му е вече в подчинение на мъжа. Отдава му се, тя потрепва чувствено през свободно падащите гънки на дрехата. Модели за тази картина са самият Климт, обгърнал здраво своята любима Емилие Фльоге.

В картината „Целувката“, която се счита за едно от най-добрите произведения на модернизма, Климт успява да предаде деликатната, неуловима граница между духа и материята, между физическата възбуда и душевния трепет, между предстоящото и необратимото. В нея художникът обединява външното и вътрешното: златото и среброто, а ярките орнаменти пък ни позволяват да усетим цялото богатство от вътрешни преживявания и чувства, които преизпълват влюбените. „Целувката“ е картина, която пресъздава насладата от мига от вечността.

Именно тя е обявена за „най-романтична картина“ от посетителите на популярната в Интернет пространството художествена галерия overstockArt.com. На второ място е класирана картината „Танц в града“ от Пиер-Огюст Реноар, а на трето – „Любовниците“ от Пабло Пикасо. Другите художници в първата десетка са Марк Шагал, Анри Матис и Винсент Ван Гог. Посетителите на онлайн галерията са влизали над 3 милиона пъти в репродукции преди да гласуват. „Целувката“ е била посочена от 37 на сто от тях, а картината на Реноар – от 25%. В десетката има и още една картина на Климт – „Прегръдката“, която е на шесто място. Днес „най-романтична картина“ е изключителен символ на Виена.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)