1

Церемония по сдаване на властта на президента

22 януари 2017

На официална церемония пред „Паметника на незнайния воин“ президентът Росен Плевнелиев сдаде властта на новия президент Румен Радев.
Церемонията започна с позиционирането на гвардейските роти и гвардейския духов оркестър пред „Паметника на незнайния воин“.

На мястото бяха и вицепрезидентите Маргарита Попова и Иляна Йотова.

За церемонията пристигнаха шефът на НС Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов, който беше придружен от медийния секретар на новия президент Елена Йончева. Присъстват министри, депутати и чужди дипломати. Присъстват Патриарх Неофит и омбусмандът на България Мая Манолова.

Пристигнаха президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев. Първи гвардейците поздрави Плевнелиев, а впоследствие това направи и Радев, който преди това се поклони пред знамето.

Двамата президенти се поздравиха и се отправиха към официалната трибуна.

Първи реч произнесе Росен Плевнелиев. Той отново повтори, че е държал правилната посока на България.

„Дадох, но не взех. Търсих не рейтинг, а истината“, каза Плевнелиев.

Той призова новия български президент да не се отклонява от демократичните ценностти, защото никой президент досега не е допускал такава грешка.

След Плевнелиев реч произнесе и новият президент Румен Радев.

„Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето – дължим го на себе си и на нашите деца, както и на предците си.“
Това заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията по встъпването му в длъжност на площад „Св. Александър Невски“, на която прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.
Държавният глава заяви, че ще бъде президент на всички български граждани независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Румен Радев каза, че ще работи с българския парламент, правителството, институциите, партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България.
„Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно – ще бъда президент, които безкомпромисно ще отстоява правата, интересите, достойнството на своя народ, каза президентът Радев. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, заяви новият държавен глава.“

2

След речите на президентите последваха 21 топовни салюта и химна на България.

Двамата президенти поднесоха венци пред „Паметника на незнайния воин“.

Последва тържествен марш на гвардейските части пред погледите на двамата президенти и официалните лица.

След това всички официални лица се отправиха към Катедралния храм „Александър Несвски“, където започна  тържествен молебен. /Dir.bg

Снимки: БТА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)