„Цигуларят на дявола“ Дейвид Гарет идва за концерт в България

23 юли 2017

Цигуларят виртуоз Дейвид Гарет идва за концерт в София в началото на следващата година. Той ще свири в зала 1 на НДК на 4 февруари заедно с пианиста Жулиен Куентин, съобщават организаторите от „БГ Саунд Стейдж“. Името му се свързва с изпълнението на ролята на Паганини във филма на британския режисьор Бърнард Роуз „The Devil’s Violinist“ (Цигуларят на дявола), с който изключително нашумява по света.

Дейвид Гарет - цигуларят на дявола/снимка: Emme Magazine

Дейвид Гарет – цигуларят на дявола/снимка: Emme Magazine

Иначе Дейвид Гарет е роден в Аахен, Германия, от брак между американка и германец. Започва да се учи да свири на цигулка още на 4-годишна възраст и на 7 години вече изнася концерти. На 13 години подписва договор като артист на „Deutsche Grammophon“, концертира и прави звукозаписи.На 17 решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуството.

Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон, взима уроци от една от най-добрите цигуларки на миналия век – Ида Хендел.Желанието му е да стигне Америка и да учи в едно от най-престижните музикални училища – „Джулиард“ в Ню Йорк. Завършва го през 2004 г. без никаква финансова подкрепа от родителите си и се издържа сам, работейки най-различни неща, включително като фотомодел и като чистач на училищните тоалетни, посочват организаторите.

Официалният постер на "Цигуларят на дявола"/снимка: IMDB

Официалният постер на „Цигуларят на дявола“/снимка: IMDB

Дейвид Гарет е и експериментатор. Чрез плавен преход от класиката към модерността, той пленява аудиторията с невероятни композиции и нюх за истински спектакъл. Той си поставя за цел да въведе младите хора в класиката като смесва поп и рок елементи. Превръща се в кросоувър творец, който размива пространствата между вековете и различните изпълнители. Гарет работи с имена като Исаак Щерн и Йехуди Менухин. Прави концерти в Европа, Япония, Турция, САЩ и др. През 2008 г. подобрява световния рекорд на „Гинес“ за най-бързо свирене на цигулка, изпълнявайки „Полетът на бръмчащата пчела“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)