ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ!

15 април 2016

ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ! Това не е възклицание от щастие, а заглавие на изключително популярна в социалистическите години песен на Леа Иванова. Тя възпяваше една мечта, една легенда, една вълшебна история, каквато беше ЦУМ в онези години. На днешния ден, преди 59 години легендата отваря врати. Зная, че много от вас дори и не предполагат истинската стойност на това място, защото са родени и израснали в условията на демокрацията, както е модерно да се казва. Ние, обаче, помъдрелите, за да не кажа остарелите, си знаем за какво става дума. Беше друг свят. Всичко беше различно.

„Пълно ми е портмонето и със него ми е леко,
ще проходя този друм ,сред витрините на ЦУМ!
От аванса за жената и за мен и за децата
нещичко ще купя аз!
ЦУМ, ЦУМ ЦУМ! Заповядайте във ЦУМ!

1277642793_tzum_4

Зная също, че текста ви звучи много странно, а дъщеря ми слушайки го днес се залива от смях и бързо определя: „Яки сте били с тая музика!“. Но това са онези времена – 60-те, 70-те години. Време, когато нямаше лъскави молове, даже нямаше други магазини, банани се продаваха само преди нова година, нямаше „още никакви хора пред кафенето „Кристал“, старите рокли бяха на мода…“, нямаше компютри, а за Интернет да не говорим, нямаше… „Тодор Колев го нямаше даже!“. Ползвам популярния рефрен, защото е много хубав и точен.

115 (1)

От цяла България идвахме да видим чудото ЦУМ и да се возим на ескалаторите. Всичко беше друго. Не, не страдам за това време, въпреки, че понякога ме обхваща носталгия за някои неща като сигурност, здравеопазване, образование и други „екстри“ с днешна дата. Страдам само за едно – обноските между хората бяха други. И бяха много хубави!
Бях малка, когато родителите ми казаха, че ще ме заведат в София и ще пазаруваме в ЦУМ! Как се радвах тогава… Но и най-богатите ми фантазии не можеха да предположат какво ме очаква. На живо това си беше една магия! Първото впечетление на всеки, зърнал ЦУМ е архитектурния стил на сградата. В същия стил са и сградите на тогавашния хотел „Балкан“ (днешен „Шератон“) и Партийния дом (днес – втора сграда на Народното събрание). Татко набързо отсече – „Това е Сталински барок“. Добре, че само аз съм го чула тогава, защото в онези години подобни изказвания не оставаха без последствия.

Сградата на Централен Универсален Магазин е построена в началото на бул. „Княз Александър Дондуков“ и днес ЦУМ продължава да е един от символите на София. Проектирана е от архитект Коста Николов през 1956 г. и е част от монументалния архитектурен център на столицата, т. нар. Ларго. „Целият български народ е строил ЦУМ“, гордееха се всички. И той бе на всички, т.е на Държавата, т.е. не знам вече!

1277644752_tzum_6

За българите ЦУМ винаги е представлявал символ на просперитета на социализма и бе гордост за страната ни. Като най-модерната сграда на своето време, в ЦУМ можеше да се намери всичко. През далечната 1957 г. витрината на ЦУМ е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил „Рено-Долфин“. Революционно!

Чакайте да ви разкажа детската си история! Пристъпвам към сакралното място, в което имаше всичко и помня, че в джоба си имах цяло богатство – 10 лева. Знаех, че ще намеря нещо безценно, ново и отдавна желано, срещу което да разменя левчетата си. Отваряме една огромна алуминиева врата, навън е студено, а аз попадам сред прекрасни струи топъл въздух – точно над главата ми. Нямаше климатици тогава на друго място. Веднъж попаднал във фоайето на партера и погледа заблестява и се рее на всички страни – препълнени магазини и щандове, разположени по периферията, пъстро, пълно с усмихнати хора. Пристъпвам леко и започва разходката ми в приказното царство.

На партера се започваше с магазини за цветя, ръчно изработени фолклорни сувенири от Задругата на майсторите, имаше и картини, бижутерия, нови шноли и ролки за коса. Там имаше много козметика и галантерия, бижутерия и най-важното – филателия и нумизматика. А аз тъкмо вече имах албум за марки! И можех да си купя, защото имаше много, много серии… „Да почакам все пак“, мислех си аз, – „очакват ме още етажи“.

И идва ред на нещо много важно: за да стигнеш до първи етаж ползваш ескалатор! Никъде не бях и чувала за такова нещо! Возенето до първи етаж помня и до днес!

1277645023_tzum_1

А на него – магазинът за детски играчки! Представете си как ми е изглеждал този препълнен щанд, при положение, че имах само 2 кукли – руски. Първият етаж беше посветен на детето. Вторият етаж – на дамите, третият – на мъжете. Така и пишеше – дамски стоки, мъжки стоки. А на четвърти етаж… царството за дома – от бяла техника, осветителни тела, до най-дребните пирончета, винтчета и т.н. Пети етаж беше супер модерен за времето си – тук бяха спортните стоки, щандът с музикалните инструменти, плочи, касети, електроника, „Направи си сам“, телевизори, грамофони, радиа, касетофони. Повечето стоки виждах за първи път в живота си. Как да забравя подобно приключение? Тези около 4 часа ги помня и днес. А после, когато излязох навън видях една красива колонада, осветена по неповторим начин, без да се прави сметка за икономия на енергия…
За малко да изпусна – на сутерена беше Гастронома! Само който е живял в социалистическо време знае какъв рог на изобилието беше там – пити кашкавал и щафети луканка, имаше сирена в малки тенекии, мляко „Снежанка“, сметана, майонеза, шунка, маслини, пушена риба и кренвирши! Да…

96

Когато се прибрах в къщи всичко ми изглеждаше сиво и безлично, банално обикновено. По телевизията започваше съветски филм, а денят „завършваше с Първа програма“. И колко мечтаех, че като стана голяма и имам пари, всеки ден ще съм си в ЦУМ! Даже няма да излизам от него! Да… Признавам. Хвана ме носталгията.

Старият ЦУМ никога вече няма да бъде такъв, какъвто беше в моите детски очи – омагьосващ, привличащ, пълен с интересни и нови неща; неща, които не можех да срещна никъде другаде. Беше огромен, сега е просто голям. Сега минавам покрай някой от входовете му, но краката ми не тръгват сами натам.

Беше легенда, а сега остана само споменът за нея…

текст: Весела Симеонова
снимки: LostBulgaria, WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)