Църквата почита паметта на Света Мария Магдалeна

Църквата почита паметта на Света Мария Магдалeна

22 юли 2015

Името Магдалена произхожда от наименованието на град Magdala Nunayya, което преведено от иврит означава „колоната на рибарите“. Това бил древен град в Галилея, който се счита за родното място на Мария Магдалена. В житието на Мария Магдалeна се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Мария Магдалeна с други свети жени, приготвили благовонно миро за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Иисус Христос. Но най-рано от всички, още до разсъмване в неделя, дошла Мария Магдалина и за нейно учудване тя видяла, че камъкът е свален и гробът празен.

Смутена от видяното, Мария Магдалина отива при апостолите. Те дошли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и се върнали, а Мария останала на гроба, стояла и плачела. И докато плачела, надникнала в гроба и видяла два ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Те й казали: „Жено, защо плачеш?“
- Вдигнали Господа моего – отговорила тя – и не зная где са Го положили.
Като казала това, тя се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала и мислила, че е градинарят.
- Жено – казал й Той – защо плачеш, кого търсиш?
- Ако си Го ти изнесъл – казала тя, – кажи ми где си Го положил и аз ще Го взема.
- Марийо! -казал й тогава Спасителят.

Едва сега Мария Го познала и радостно извикала: „Учителю!“
- Не се допирай до мене – казал й Господ, – но иди при братята ми и им кажи че възлизам при Моя Отец и при вашия Отец при Моя Бог и при вашия Бог!

Имен ден днес празнуват всички, които се казват Магдалена, Магда, Меглена, Миглена, Малена. Днес църквата почита паметта на Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.

снимка: pravoslavieto.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)