Църквата „Свети Георги Победоносец“

05 октомври 2016

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци. Той е мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. По времето на император Диоклетиан е войн в Римската империя. обезсмъртен е в мита за Свети Георги и ламята, и е покровител на много държави по света. На негово име има кръстени голям брой храмове. На иконите Свети Георги Победоносец винаги е изобразяван на кон, а в краката му лежи убития от него змей. Българската православна църква чества светията на шести май.

Църквата ,,Свети Георги Победоносец“ в София се намира на булевард ,,Патриарх Евтимий“ и е построена в края на деветнадесети и началото на двадесети век недалеч от бившите софийски казарми. Тя представлява характерен в архитектурно отношение православен храм с източен силует и няколко купола. Църквата е осветена на 11.11.1918 г. на празника на Свети Мина.

Сградата е трикорабна базилика с три основни престола. Страничният десен е в чест на Св. Иван Рилски Чудотворец, а левият е в чест на Св. Василий Велики. На няколко пъти храмът е изографисван. Изписани са напълно светия олтар и централния купол.

Това е една от най-красивите църкви в София, с характерна архитектура, която за съжаление днес има нужда от средства за реновация, както в екстериорно, така и в интериорно отношение.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)