Църквата „Свети Димитър“ в Солун празнува днес!

26 октомври 2019

Църквата „Св. Димитър“ в  Солун е една от емблемите и символ на втория по големина град в Гърция. В нея се съхраняват мощите на светеца, пострадал мъченически по времето на император Максимилиян. Църквата е построена през пети век върху основите на римски затвор, в който е пострадал светеца и където е бил гробът му.

Между 629 и 639 г. пожар унищожава голяма част от храма. Възстановен е по- късно с усилията на жителите на град Солун. През 904 г. сарацините превземат града и го разграбват църквата. Същото правят и норманите, които се установяват в Солун през 1181.

DSC_0175

Църквата „Св. Димитър“ в Солун

През 1493 г. храмът е превърнат в джамия от турците. След Освобождението на Солун през 1912 г. църквата става място за поклонение на Св. Димитър. При голям пожар през 1917 г. храмът е разрушен. При последвалите възстановителни работи се възвръща древната красота на храма.

DSC_0167

Църквата ,, Св. Димитър“ в Солун

Днес църквата е внушителна постройка и е една от най-красивите сгради в Солун, събрала в себе си цялата история на града. Гости от цял свят и неговите жители се събират на храмовия празник- 26.10, когато се извършва литийно шествие с мощите на светеца.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)