Църквата „Свети Карл“ във Виена: барок, мистерии и вечния дом на Вивалди

12 април 2020

Днес искаме да ви разкажем за църквата „Свети Карл“  -  един от най-разкошните барокови храмове северно от Алпите, чийто мощен купол (висок 72м) владее градския пейзаж на Виена.

Църквата „Св. Карл“ е с причудлив архитектурен облик, съчетаващ стилове от няколко епохи, от римско време до Средновековието и Възраждането. В строежа и преустройството й са участвали архитектите Петер фон Прахатица, Ханс Пукспаум, Антон Пилиграм. Намира се в квартала Виден (Wieden), в непосредствена близост до Виенския технически университет, операта и двореца „Белведере“.

MON_3560

MON_3555

Още по темата: Виена си е Виена!

Една година след отминаването на поредната епидения от чума, през 1713 година кайзер Карл VI решава да построи църква, която да посвети на Карл Боромеус (Karl Borromäus), негов патрон и лечител на болестта.  Първият камък за строежа на църквата е положен през 1716 година. Официалните разходи за нейното построяване възлизат на 304 045 гулдена, като голяма част от тях (250 000) са събрани от живеещите във Виена евреи, под формата на данък т.н. еврейска превилегия за пребиваване (jüdischen Aufenthaltsprivilegien).

MON_3565

MON_3553

Още по темата: Един фест на Обикновените възможности във Виена

Видът на фасадата се смята за компендиум на бароковите строителни идеи и символично мислене. Сградата се отличава със своите две колони пред главния вход, на които със спираловидни врезки са изобразени моменти от живота на Карл Боромеус (Karl Borromäus). Те напомнят на колоните на Херакел и са символ на властта на кайзера.

MON_3531

MON_3535

Още по темата: Био Коледен Маркет

Зад двете колони от двете страни на входа, се издига величественият купол по образец на римските църкви. Много на брой значими барокови  творци са участвали в чудното оформление на вътрешното пространство.
Йохан Михаел Ротмайр създава през периода 1725-30г. монументалната куполна фреска,  гипсовите украси по стените са от Алберт Камезина, олтарните картини- от Себастиано Ричи, Даниел Гран, Мартино Алтомонте и Якоб ван Шупен. През 1738г. църквата е предадена на кръстоносния орден на Червената звезда от Прага и до 1918г. е под патронажа на кайзера.

MON_3346

MON_3390

Още по темата: За розите на императрица Сиси

Между 1989 и 2000 година църквата се намира под управлението на прелатурата на Опус дей (Opus Dei).

MON_3405

Именно за този емблематичен духовен дом е разказът ни днес. Насладете му се и научете част от тайните и мистериите, свързани с него!

MON_3382

редактор: Пепа Попова
оператор: Антон Хариев
снимки и постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)