Църквата „Свети Седмочисленици“

06 октомври 2016

Църквата ,, Свети Седмочисленици “ е българска православна църква и се намира в центъра на София. Първоначално е била джамия, издигната по заповед на султана върху имот на Рилския манастир с метох. Джамията е била кръстена  Коджа Дервиш Мехмед на името на великя везир. Смята се, че архитект е прочутия Синан, проектирал редица джамии в Константинопол. След големите земетресения в София през деветнадесети век, минаретата са съборени и храмът е изоставен.

Преустройството в првославен храм е на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов. Църквата е осветена на 27.07.1905 г. в ден, определен от Българската православна църква, като ден на успението на Св. Климент Охридски и ден на Светите Седмочисленици – Светите Светии Кирил и Методий и техните ученици и последователи – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. На тях е наречена църквата и от тогава тя чества храмовия си празник.

Църквата е много впечатляваща в архитектурно отношение. Иконостасът е дело на дебърски художници и майстори от рода Филипови. Царските двери и разпятието са рязани през 1902 г.от Аврам Аврамов и Петър Йосифов. стенописите също са забележителни. Цялостната дейност по реконструкцията на църквата е извършена с подкрепата на заможни софийски фамилии.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)