Църквата „Св. Николай Чудотворец“ – една красавица в центъра на София

30 септември 2016

Църквата ,, Св. Николай Чудотворец “ или по-известна като Руската църква е една истинска красавица в центъра на София, която блести със свой неповторим облик и невероятно очарование.

Тя е православен храм и е посветена на Св. Николай Чудотворец. Тя е сред емблематичните сгради на нашия град. Строежът на храма започва в края на 19 век и трае дълги години, като е осветена през 1914 г. в навечерието на Първата световна война.

Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата.

unnamed

Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 метра. Камбаните са дарение от руския цар Николай Втори. Първоначално проектът е  замислен за параклис към посолството на Русия в България. След 1917 г. в него  започват да служат свещеници и архиереи от т. нар. ,, Руска задгранична църква“, а обособения вече храм става център на многобройната руска емиграция в страната. След 1947 г. църквата минава под егидата на Московската патриаршия, която я управлява и до днес.

В архитектурно отношение храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура от деветнадесети век със запазване на древноруските елементи. Много впечатляваща е хармонията между тези две направления в храмовото изграждане.

ЕЖЕДНЕВНО РУСКАТА ЦЪРКВА СЕ ПОСЕЩАВА ОТ МНОГО БОГОМОЛЦИ – БЪЛГАРИ И ЧУЖДЕНЦИ, КОИТО ИДВАТ, ЗА ДА НАМЕРЯТ УПОВАНИЕ, ВЯРА И НАДЕЖДА, ЗА ДА СЕ ПОМОЛЯТ НА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ ИЛИ ПРОСТО ДА РАЗГЛЕДАТ ТАЗИ АРХИТЕКТУРНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Симеон Симеонов 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)