95ad775a5d855b424e204a0f6ee536f1-1387835778

Цъфна единственото в света растение великденче, което вирее в Странджа

12 април 2015

Единствено по рода си в света Търилово великденче (Veronica turrilliana) цъфна в Странджа планина в дните преди Великден, съобщи БТА.

То е многогодишно тревисто растение. Цветовете му са лилаво-сини със светложълт пръстен в средата. Среща се единствено на малки групи в местността „Ковач“ по поляните на Петрова нива, в резерватите „Средока“ и „Витаново“, както и около изворите на Младежка река. Това съобщиха от ръководството на Природния парк „Странджа“ и допълниха, че специалисти проучват възможностите за отглеждане на растението в експериментални колекции чрез събиране на семенен материал за Националната семенна генетична банка.

В Природния парк „Странджа“ вече втора година успешно се размножава това рядко и изчезващо растение, което е включено в Червената книга на България. Заедно с него в специализирания разсадник „Странджа“ в местността „Качул“ в оранжерийни условия и на открито в момента се отглеждат млади растения от 10 други редки местни растителни видове. Сред тях са странджанската боровинка, тисът, чашковидна и багрилна звъника, странджанско сапунче, пирен, калуна, странджански (кримски) чай и др.

Разсадникът на Природния парк „Странджа“ съществува от две години. Освен с производствени площи, той разполага и с битова сграда, която изследователи и студенти могат да ползват при своите експедиции, стажове и практики в Странджа планина. За предстоящото разширение на разсадника се предвижда да бъде отделено място за отглеждане на горскоплодни местни видове растения, както и за кът за отдих и лагеруване на открито.

Стремежът на експертите от дирекцията на Природния парк е това място да се превърне в привлекателен образователен и природозащитен център.

снимка: dogalhayat.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)