basil-3388946_960_720

Чаят от босилек намалява тревожността

30 май 2018

Вероятното отечество на босилека е предна Индия, цяла Южна Азия, а така също Североизточна Африка. Растението обича по-топлите южни райони на България. Преданието гласи, че Александър Велики донесъл билката от Персия. С босилекът са свързани много легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет е използван като съставка при балсамирането на мумиите. В Рим славата на босилека била по-романтична – той бил знак на влюбените. У нас, преди петдесетина години, е бил засяван на големи площи, заради търсенето му на международния пазар (от него се получава етерично масло).

Босилекът е тревисто едногодишно растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено на височина достига до 60 см. Листата са срещуположни, яйцевидно-продълговати, с дълги дръжки, заострени, целокрайни или при някои форми – слабо напилени. Цветовете са бели, рядко лилавобели или червени, разположени са в горната част на стъблото и разширененията му. Плодът е сух и след като узрее се разпада на четири кафяво-черни семенца. Цялото растение има силна и приятна миризма. Цъфти през юни-септември. Използва се надземната част, най-вече стръковете (пресни или изсушени), по-рядко семената. За прясно използване се бере по време на цъфтежа, а за сушене – преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°. Срокът на годност на цялата билка – две години, а на рязаната – година и половина. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др.

Названието на босилека означава „царска билка“ (на гръцки „базиликос“ означава „царски“).

Босилекът има способността да укрепи нервната система и да предотврати физическите прояви на стрес в храносмилателната система. Тази ароматна билка е богата на антиоксиданти, които играят ключова роля за намаляване на тревожността чрез неутрализиране на свободните радикали. Ето как.

Необходими продукти:
1 чаена чаша вода
1 супена лъжица листа от босилек

Начин на приготвяне:
Изсипете водата в тенджера. Добавете босилека. Оставете на котлона, за да заври и премахнете. Охладете до поносима за тялото температура и прецедете. Прехвърлете в чаша и консумирайте непосредствено след приготвяне.

по материали на edna.bg, framar.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)