продават

ЧЕЗ продават българските си активи на Инерком България

23 февруари 2018

Надзорният съвет на ЧЕЗ даде съгласие за продажбата на българските активи на Групата на Инерком България, съобщават от компанията. Пакетът се състои от седем компании – ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект Свободна енергия Орешец и Бара Груп.

В резултат на инвеститорски интерес през втората половина на 2016 г., ЧЕЗ Груп стартира процеса по продажба. Подписването на договора се очаква през следващите дни. За да влезе в сила сделката обаче трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране. За цената не се съобщава официално, но от ЧЕЗ посочват, че се осигурява позитивна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

ЧЕЗ стъпи на българския пазар през 2004 г., придобивайки две трети от акциите на три електроразпределителни компании. Днес „ЧЕЗ Разпределение България“ доставя електроенергия на близо 3 млн. клиенти. През 2016 г. „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Трейд България“ продадоха 9.7 тераватчаса електроенергия на крайни клиенти.

В сделката за продажба са включени също соларната електроцентралата „Орешец“, разположена в Западна България и централата „Бара“ за производство на електричество от биомаса в южните части на страната. ТЕЦ „Варна“ край брега на Черно море бе продадена от ЧЕЗ Груп през декември 2017 г. на българската компания СИГДА.

Публикацията подготви: Силвия Аризанова
Снимка: ЧЕЗ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)