Черен петък: любимият спорт на американците след футбола

Черен петък: любимият спорт на американците след футбола

26 ноември 2015

Черен петък (Black Friday) в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата. В Черния петък магазините отварят много рано — около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги — даже в полунощ.

Интересът на потребителите към Черния петък постоянно нараства, което личи от класацията на 10-те дни в годината с най-големи продажби:

  • между 1993 и 2001 г. денят е заемал между 5-то и 10-място;
  • през 2002 и 2004 г. този ден е на второ място;
  • през 2003 и 2005 г. – денят е на първо място по продажби.

 

black-friday-average-spending-us

Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата. Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки.

Трудна мисия в това технократско и индустиално общество с култ към материалното, с култ към потреблението, към притежанието….

black-friday-aproveite-as-promocoes-38-796

Защо обаче денят се нарича Черен петък? Не е ли чудесно, че хората имат възможност да сключат сделката на годината? Терминът „Черен петък” се свързва с финансовата криза в САЩ от 1869 година. През 1961 година във Филаделфия, петъкът след Деня на благодарността започва да се нарича Black Friday, като описание на натоварения трафик от коли и хора, тръпнещи да стигнат до магазините и да пазаруват. Обикновено този ден се свързва с оглупели тълпи от хора, тръпнещи да намерят най-изогдните покупки.

Black Friday се отбелязва не само в Щатите, но и в Мескико, Канада и Великобритания. И в други страни по света се организарат „Черни петъци“.

От няколко години това се прави вече и в България, макар че тук все още подобни масови разпродажби не са толкова разпространени. И макар нашите „черни петъци“ да са просто имитация на тези по света, все пак подобни възможности за изгодно пазаруване не бива да се пропускат.

Най-важното е, преди да започнете пазаруването да направите списък с нещата, които наистина са ви необходими. Така по-лесно ще може да определите бюджета си. Втората стъпка е предварително да проверите цените им в различните вериги, за да може в деня на намалението по-лесно да прецените дали наистина предложената цена си заслужава.

Проверете също и кои вериги ще предлагат намалени стоки и дали няма да имат по-изгодни оферти онлайн. Като говорим за онлайн пазаруване, осведомете се предварително в колко часа започват намаленията в интренет магазините (в 12 вечерта или рано сутринта) и следете за оферти през целия ден, тъй като обикновено търговците добавят нови стоки с течение на деня.

Запомнете също, че това, че стоката се предлага по време на Black Friday съвсем не означава, че е на по-изгодна цена. Най-важното е, преди да започнете пазаруването да направите списък с нещата, които наистина са ви необходими. Така по-лесно ще може да определите бюджета си.

Втората стъпка е предварително да проверите цените им в различните вериги, за да може в деня на намалението по-лесно да прецените дали наистина предложената цена си заслужава. Проверете също и кои вериги ще предлагат намалени стоки и дали няма да имат по-изгодни оферти онлайн. Като говорим за онлайн пазаруване, осведомете се предварително в колко часа започват намаленията в интренет магазините (в 12 вечерта или рано сутринта) и следете за оферти през целия ден, тъй като обикновено търговците добавят нови стоки с течение на деня.

Запомнете също, че това, че стоката се предлага по време на Black Friday съвсем не означава, че е на по-изгодна цена.

И още нещо: пазаруването трябва да носи удоволствие и съвсем не означава, че е източник на щастие!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)