ultimate-hedgehog-garlic-bread

Чеснов хляб с пълнеж от моцарела

02 декември 2018

Необходими продукти:
брашно – 500 г + за доизмесване
вода – 290 мл
зехтин – 20 мл + за намазване
захар – 15 г
сол – 10 г
мая – 20 г жива
моцарела – 200 г прясна
масло – 30 г
магданоз – 1-2 стръка
чесън – 2-3 скилидки

Вижте още: Макарони с домати и моцарела

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в половината от водата, леко затоплена до телесна температура. Сипете захарта, разбъркайте и оставете да шупне за 7-8 минути на топло, покривайки съда с кърпа. Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете останалата затоплена вода, зехтина, солта и шупналата мая. Замесете гладко, нелепнещо тесто, добавяйки си брашно, ако е нужно. Включете фурната да загрее до 60 градуса и вътре поставете огнеупорен съд с вода, от която да се генерира пара. Тестото разточете на кръгла кора, сравнително дебела, и намажете със зехтин. Нарежете и подредете в центъра моцарелата. Разпределете върху нея едната скилидка чесън – счукана или фино настъргана, по желание може да сложите и повече. Подгънете краищата на кората навътре към центъра и обърнете така образуваната обла топка тесто. С нож направете плитки прорези по повърхността с форми желани от вас. Поставете хляба в тавичка, предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Пъхнете във фурната, в която вече се е генерирана пара, и оставете да бухне за около 25-30 минути при 60 градуса. Без да отваряте фурната увеличете градусите до 200 и печете 25 минути или до тъмно златист загар. Готовият хляб намажете с паста, приготвена от маслото, другата счукана скилидка чесън и ситно скълцан магданоз. Оставете да изстине върху решетка и поднесете.

Снимка: Ctfassets.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)