Концерт в памет на Маестро Никола Гюзелев в БАН

21 септември 2016

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ФОНДАЦИЯ “НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ“ представиха КОНЦЕРТ В памет на Маестро НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ

Връчване на международната Награда „НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ’’

Продължават националните чествания на юбилея на великия български бас Никола Гюзелев, започнали на 17 август, когато се навършиха 80 години от рождението и 50 години сценична дейност на обичания от целия артистичен свят певец и художник.

TON_7745

След като преди броени дни – на 16 септември в Павликени, беше открита паметна плоча на Никола, поставена върху фасадата на летния театър в града, който с решение на Общинския съвет ще носи името на бележития оперен певец, честванията продължиха и в София.

Вчера, в големия салон на БАН бе организиран концерт в памет на Рицаря на операта с музикално инструментални изпълнения на ансамбъл “Софийски Солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров и с участие на значителна част на академиците в областта на изкуството, а във фоайето бе открита изложба с авторски портрети и картини. Присъстваха академик Свeтлин Русев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, Людмил Стайков, Пламен Джуров, Иван Дренников.

TON_7872

TON_7792

TON_7822

За първи път бе връчена и наскоро учредената международна Награда ‘’Никола Гюзелев’’ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. Първите носители на голямата награда са: Радостина Николаева – сопрано, Николай Карнолски – бас

TON_7831

TON_7842

и Владимир Стоянов- баритон (който не присъстваше на церемонията и ще получи наградата си дирекно в Италия, където има репетиции). Посмъртно бе връчена награда и на големия български сценограф Радостин Чомаков. Неговото име се свързва със създаването на редица предавания в Българската национална телевизия, както и с работата му в „Златния орфей“. В дългогодишния си творчески път Чомаков е реализирал множество проекти в Софийската опера и балет, както и в оперите на Стара Загора и Бургас. Наградата бе дадена на синовете му.

TON_7851

Малко повече от атмосферата на събитието и вълнението на близките и приятелите на великия български изпълнител, можете да видите от нашия репортаж.

 

оператор: Мартин Илков
редактор: Пепа Попова-Кънева
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)