moscow-city-looked-like-a-fairytale-during-orthodox-christmas-16__700

Честита Нова година, Русия!

14 януари 2020

Въпреки че през 1918 година в Съветска Русия официално е приет Григорианският календар, руската православна църква продължава да използва Юлианския календар. Както и в повечето страни, които използват Григорианския календар, Нова година в Русия е национален празник, който се празнува на 1 януари. Новата година по Юлианския календар все още се чества неофициално.

moscow-city-looked-like-a-fairytale-during-orthodox-christmas__700

Традицията, два пъти да се празнува настъпването на Новата година, се радва на широко одобрение: 1 януари (Новата Нова година) и 14 януари (Старата Нова година).

Обикновено „старата“ не е толкова тържествено отбелязвана както „новата“, но за мнозина това е носталгичен семеен празник, който ознаменува края на новогодишния празничен цикъл (който включва Източноправославната Коледа – 7 януари) с традиционни блюда и празнично пиене.

moscow-city-looked-like-a-fairytale-during-orthodox-christmas-14__700

Традицията за отбелязване на Старата Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. 

moscow-city-looked-like-a-fairytale-during-orthodox-christmas-11__700

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Старата Нова година. Всъщност, традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.Според последните социологически проучвания, повече от половината руснаци честват Старата Нова година по някакъв начин.

Някои гледат на нея като на сантиментален празник и го прекарват с големи семейни събирания. Други го смятат за още един добър повод да излязат и да се повеселят с приятели и колеги.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)