22446820_711010765764742_180717950_n

Честит Национален празник, Испания!

12 октомври 2017

На 12 октомври Испания чества своя национален празник, който води началото си още от края на 15-ти век. През многовековната си история страната се е утвърдила като една от европейските страни с най-разнообразно културно-историческо наследство и поради това Испания се нарежда сред най-популярните световни туристически дестинации.

Марбея, Испания

Марбея, Испания

Южна Испания

Южна Испания

IMGP2518
Мнозина възприемат Испания като синоним на борбата с бикове, фламенкото и невероятните плажове (с обща дължина 8000 км.), както, разбира се, като страната на Гоя, Пикасо, Дали и Гауди, „Реал“ (Мадрид) или „Барселона“ — всеизвестно е, че тук футболът е втора религия. 

Валенсия, Испания

Валенсия, Испания

Може би и вие направихте тези асоциации, още когато прочетохте нашето заглавие, затова няма да изброяваме други всеизвестни факти. Вместо това ще се опитаме да ви представим Испания и испанския език през малко по-различна гледна точка. Ето няколко любопитни и не толкова известни факти за страната:
•    името на Испания буквално означава „земя на зайци“;
•    Мадрид е градът с най-много слънчеви дни в Европа;
•    на остров Ибиса туристите харчат около 143 милиона евро на година;
•    в Испания почти няма разводи, а жените запазват моминското си име след женитбата;
•    Испания е единствената страна в Европа, производител на банани;    
•    до 2050-та година се очаква САЩ да бъдат държавата с най-много испаноговорящи (12 октомври е и Ден на испаноговорящите). 

Парк Гюел в Барселона

Парк Гюел в Барселона


Кралство Испания е четвъртата по територия държава в Европа и е прочута с богатото си и разнообразно културно-историческо наследство, повлияно от народите, населявали Пиренейския полуостров през вековете — иберийци, келти, римляни, мюсюлмани…

Саграда Фамилия, Барселона

Саграда Фамилия, Барселона

Всяка от 17-те области в страната има свой собствен облик, а като цяло Испания се нарежда на второ място в света (след Италия) по брой на обектите, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО — общо 40.

Алхамбра, Испания

Алхамбра, Испания

Ястията на Иберийския полуостров са събрали в себе си многообразието на храните, което е резултат от съчетанието на специфичните географски особености, културата и климата. Испанците са известни с предпочитанията си към морските дарове и въобще към хубавата храна и виното.

Паеля, едно от най-типичните испански ястия

Паеля, едно от най-типичните испански ястия

Испанският език има приятно звучене, а често хората, които го говорят, са определяни за „горещи“ може би заради изградения стереотип в съзнанието ни, че испаноговорящите са с хора „гореща“ кръв. Каквато и да е причината, е интересно да се знае, че испанският език се говори от около 500 милиона души от 21 държави и всички те говорят … много и бързо.    

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)