Честит празник, Италия!

Честит национален празник, Италия!

25 април 2015

25 април е светъл празник за Италия. На този ден, през далечната 1945 г., е сложен края на немскофашисткия контрол в Италия. На 25 април 1943 година фашисткият диктатор Бенито Мусолини избягал от Милано и в историята на страната започва нова епоха – движение на въоръжената съпротива и борба за демокрация. През 1945 година в окупираната от немците Северна Италия започва всеобща стачка и въоръжено въстание. Партизаните и въстаниците в кръвопролитни боеве освобождават стотици градове на северна и Централна Италия още преди пристигането на съюзническите войски. През юли 1943 г. съюзниците правят десант в Южна Италия и Мусолини става неудобен. Фашисткият съвет сваля доверието си от него. Дино Гранди, един от най-близките сподвижници на Дуче, му казва в очите: „Италия престана да съществува в онзи ден, когато вие се накичихте със златните маршалски еполети. Хвърлете тези нелепи украшения!“.

На 25 април 1945 г. съюзническите войски освобождават Италия от нацистката окупация и върховенството на Бенито Мусолини.

Честит празник, Италия!

На този ден италианците почитат всички онези, които са служили в съпротивата. Всяка година в цялата страна се организират големи тържества и паради по повод деня на Освобождението. Празникът в Рим се отбелязва с едни от най-големите шествия, президентът изнася тържествена реч, последвана от различни церемонии и традиционни мероприятия. Маршируващи групи, музикални концерти, фестивали на храната политически митинги и други обществени прояви се провеждат на много места в Италия.

Днес италианското знаме ще украси хиляди държавни и частни сгради, а песента „Bella Ciao“ отново ще зазвучи в ефира на телевизията и радиостанциите, тъй като именно тя е изпята от италианската съпротива по време на Втората световна война и се е превърнала в символ на освобождението.

Честит празник, Италия!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)