arc-de-triomphe-1

Честит национален празник, Франция!

14 юли 2020

Свобода, равенство, братство!
И нека Марсилезата да звучи!

Днес, 14 юли, Франция чества своя национален празник.

Денят на превземането на Бастилията остава най-главният национален празник на Франция, момент на съгласие, единение и сплотеност на свободната нация. 14 юли се счита за Ден на независимостта на Франция.

IMG_0616
Празникът се отбелязва с размах и радост. И само малка част от французите считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния Крал Людвик 16, гражданската война, якобинската диктатура.IMG_0660

Крепостта Бастилията била построена през 1382 година. Тя трябвало да служи като укрепление на подстъпите към столицата. Скоро тя започнала да изпълнява функциите на затвор, предимно за политически затворници. За 400 години затворници в Бастилията са били не малко знаменитости. Сред тях са Франсуа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше.

13fc532067a8d6ab2107f80a334-880x696

Два пъти затворник в Бастилията е бил Волтер. За много поколения французи крепостта е била символ на всевластието на краля. Падането на Бастилията се възприемало като тържество на революцията и започнало да обраства с легенди.IMG_0666

Причина за обсада на Бастилията станали слуховете за решението на краля да разгони образуваното на 9 юли 1789 година Учредително събрание и да свали от поста държавен контрольор на финансите реформатора Жак Никер. Възмутените парижани излезли на улицата. 11 юли станал известен и с концентрацията на кралските войски край Париж. Гражданите, решили да окажат съпротива на войските, тръгнали към Бастилията с надежда да завладеят съхраняваното там оръжие. Никой от въстаналите не мислел за щурмуването на Бастилията като за символично събитие. Обаче затворници в крепостта се оказали само седем души, а гарнизонът на Бастилията наброявал всичко 110 войника. Щтурмът на крепостта продължил около четири часа. Тълпата нахлула в крепостта, началникът на гарнизона бил разкъсан, а крепостта разрушена. В отговор на случилото се Людвик 16 възстановил на длъжност Некер и извел войските от Париж. Гражданите посрещнали новината с взрив от ликувания. Легендата гласи, че на развалините на Бастилията се появил надпис – “Тук танцуват”.
Скоро крепостта разрушили до основи.
Сега на мястото на Бастилията е голям транспортен кръг – обръщало с Колона на Бастилията в центъра. От тук обикновено започват ежегодните празненства.

IMG_0641
Традиционният ритуал на празнуване на Деня на превземането на Бастилията се открива рано сутринта с военен парад. Наблюдава се от целия Париж и милиони туристи. През 2000 година за първи път във военния парад на Елисейските полета взеха участие военни от осем страни на Европа. Президентът на Франция приема парада и прави традиционно обръщение към нацията по случай деня на превземането на Бастилията.

BP35-6.2007-880x586
Независимо от сериозния исторически подтекст, Денят на превземането на Бастилията е много весел празник. Във всеки парижки квартал, във всяко провинциално градче се провеждат шумни балове, народни веселия, карнавали. На улиците се нареждат маси за угощения. По цялата страна небето се осветява от хиляди фойерверки. На 14 юли във френските посолства в различни страни на света се устройват тържествени приеми.IMG_6527

Днес, когато коронавирусът промени живота ни, празненствата не са същите, както досега, но празникът си е празник в сърцата на гордите французи и на милиони фенове на страната по света!

Честит празник, Франция!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)