работа в България

Честит празник! Българите сме най-ниско заплатени в цяла Европа

07 октомври 2019

Датата „7 октомври“ се отбелязва в повече от 130 държави в целия свят като Световен ден за достоен труд. Денят се чества по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност.

У нас като че ли поводът, особено в последните десетилетия, винаги е бил особено актуален – особено що се отнася до финансовата оценка на усилията. Ако се доверим на статистиката, то България е на последно място в Европейския съюз по разходи за труд на час.

Заплащането ни за 60 минути работа е в размер на едва 5,30 евро, сочат данни на Федералната статистическа служба в Германия. За сравнение, най-висок е той в Дания – там взимат 44,70 евро за час или около 8 пъти повече спрямо това в България.

работа в България

Иначе очаквано другите държави с по-ниско заплащане са Румъния, Литва, Латвия, Полша и изненадващо Унгария. Като цяло обаче, цифрите там показват по-скоро догонващ резултат и са далеч от нашите.

Така например, в северната ни съседка – 6,50 евро, Литва – 9,20 евро, Латвия – 9,70 евро, Полша и Унгария – 9,90 евро. Е, сега вече спокойно можем да си честитим празника, нали?!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)