Честит празник, Холандия!

Честит празник, Холандия!

27 април 2015

Оранжево небето, оранжево морето,
Оранжева тревата, оранжев и градът
С оранжевите майки, оранжеви дечица,
Оранжеви китари, оранжево звънят.

Днес Холандия празнува Деня на Краля – ежегодният холандски национален празник в чест на крал Вилем-Александер.
До 2013г. един от най-важните празници в страната на лалетата и вятърните мелници бе 30 април – Денят на Кралицата. Нидерландия е конституционна монархия. Именно последният априлски ден се смяташе за ден на национално обединение и всеобща веселба, тъй като това бе и рождения ден на кралицата майка Юлиана. На 30 април 2013г. кралица Беатрис отстъпи трона на сина си Вилем-Александер и оттогава денят на всенародния празник бе преименуван на Ден на краля и бе преместен на 27 април, когато е рожденият ден на Вилем-Александер.

Честит празник, Холандия!

За празника всички се обличат в оранжево, като седмици преди него в магазините се продават всякакви закачливи тениски, атрибути като перуки, очила чаши и всякакви неща в оранжев цвят. Оранжевото се е превърнало почти в нещо като национален цвят на страната. Той се асоциира с името на кралското семейство – House of Orange. Организират се огромни базари, където всеки може да продава каквото му хрумне. А пазарлъкът е абсолютно задължителен!

5

На всеки ъгъл свирят музиканти, всички пият за здравето на краля, възклицавайки: „Оранжево завинаги!“ или „Да живее Кралят! (Lang leef de koning!). В магазините, по желание на самите собственици, продуктите с оранжев цвят са с 50 процента намаление по случай празника. В супермаркетите за сметка над 15 евро получаваш малко оранжево същество с корона и националния флаг. Витрините са украсени с портокали, тикви и всякакви оранжеви предмети.

Улици, магазини, обществени сгради, дори частни домове са украсени с оранжеви балони, ленти и флагчета. Предлагат се различни забавления, на открити сцени се организират концерти, в специално открити търговски шатри се продават типични холандски сладкиши.
Вместо манифестации или формализирани тържества Холандия се превръща в този ден в едно огромно оранжево парти.

4

2

Честит празник, Холандия!

Снимки: Hans van Kleinwee за In Life

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)