Ален Делон

Честит рожден ден, Ален!

08 ноември 2015

Ален Делон – френският актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот, днес ще отпразнува 80-годишнината си, предаде „Франс прес“. Той се превърна в легенда в световното кино благодарение на чара си, подплатен с немалка доза арогантност.

„Бях програмиран за успеха, но не и за щастието“, заяви Делон, който се е снимал в около 90 филма. Сред тях са ленти на Мелвил, Висконти, Антониони, Лоузи, Годар, Мал, пише БТА.

Ален Делон

Ален Делон

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Той твърди, че известността не му е позволила да живее като другите хора.

По лицето му се появиха бръчки, а косата му побеля. Делон увери, че обичал славата, преди да се отврати от нея. Той поясни, че жените в живота му – първата съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и майката на децата му Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

00/02/1988. FILM-TV. "CINEMA"

Делон, който е с десни убеждения, никога не е криел контактите си с бившия ръководител на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен, за когото казва, че е негов приятел от 50 години.

Актьорът е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре. Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като „Под яркото слънце“ на Рене Клеман. „Роко и неговите братя“ и „Гепардът“ на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера. В Италия Делон се снима в „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони.

d2_17_13

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, „Убийството на Троцки“ и „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“. Делон не е получавал наградата за най-добър актьор в Кан.

Той застава също зад камерата и заснема филмите „За кожата на един полицай“ и „Неукротимият“. Освен това колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

снимки: theplace2.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)