Честит рожден ден, Барби!

09 март 2018

Създател на куклата Барби или както е прието да се казва, „майка“на куклата, е една от най-богатите жени в САЩ – Рут Хендлер (04.11.1916-27.04.2002). Израства в семейство на полски имигранти, завършва училище, въпреки желанието на консервативните си родители, постъпва в колеж, а през 1938г. се омъжила за Елиът Хендлер. Бракът се оказал достатъчно плодотворен не само с продължението на рода (на Рут и Елиът се родили дъщеря – Барбара и син – Кенет).

655844487

В средата на четиридесетте съпружеската двойка Хендлер открила компания по изготвяне на дървени рамки за картини. Елиът изготвял образците, а Рут отговаряла за тяхната реклама и продожбата им. Тогава Елиът се замислил: за какво да събира остатъка от дървения материал, когато и от него може да печели? Рут предложила през почивката да прави мебели за играчки. Тя много обичала да наблюдава как Барбара играе със своите кукли и им строи от кибритени кутии и клечки легла и столове. Речено – сторено. Кибритените кутии и клечки се оказало че се продават много повече от рамките. Парите всъщност не им били достатъчно.

barbie_fashionistas_3x2

Тогава Хендлер решили да приобщят към бизнеса си своя отдавнашен приятел Харълд Метсон. В хода на своята дейност предложили да нарекат своята компания MATTEL. Името се състояло от двете съкращения на имената: MATT (Mattson) и EL (Elliot). Мебелите за кукли, фурнитура и аксесоари за играта с кукли – и първата голяма продажба „Uka-a-doodle“, хавайски китари. Тогава, през 1944 г., името на Рут останало в сянка. И макар в този момент нейното име да не било включено в названието на компанията, в бъдеще то ще се прослави по целия свят.

13915833062

Наблюдавайки своята дъщеря Барбара, Рут видяла, че Барбара с голям интерес си играе с картонени кукли, напомнящи възрастен, които обличала с изрязани от хартия рокли. Не си играела с разпространените тогава кукли деца и бебета. Осъзнала, че на пазара не се предлагат кукли със „зрели“ форми, Рут предложела своята идея на мъжа си Елиът. Елиът Хендлер възприел молбата малко на шега, а ръководството на MATTEL заявило, че това е невъзможно.

През 1956 г. Рут Хендлер почивала в Швейцария. На една витрина на магазин видяла необичайна кукла, която всички наричали Лили – красива блондинка с открити форми и гардероб. Пусната през 1955 г. по мотиви на популярния комикс на западногерманския вестник Bild, Лили се продавала по баровете и заведенията, а нейните купувачи били основно еснафи, които я взимали за свои „поотраснали“ приятели.

news-anchor-barbie

Точно тогава Рут се замислила над това, че навярно децата искат да играят с кукли „момичета-майки“. Рут решила да си купи кукла Лили, която да използва за модел във своята мечта, но вместо с кукла, тя преминала през океана с авторските права за нея.

aae5f10c4ae95fd3fb098ac9d1e35480

По същото време в Холивуд името на красивата Джейн Мaнсфийлд успешно съперничело с това на Мерилин Монро. Тя решила да се омъжи за мистър Вселена – Мики Харгетер и превърнала дома си в зефирно-сладко гнездо. Всичко в дома й било в розови и светлоалени тонове, украсено с купидони и сърчица. Така и Барби в началото била нейно копие – пищногръда, светлоруса, вдигнати вежди, ярко – червени дебели устни. Скоро се появил и домът – дворец на новородената принцеса, украсен със сърчица, като домашния рай на Джейн Менсфилд. Първите заповеди за Барби били дадени на моделиерите Живанши и Диор. През 1958 г. г-жа Хендлер официално патентовала своето изобретение. Куклата била наречена в чест на дъщерята на Рут Хендлер Барбара – Барби (Barbie). Така се родила куклата Барби.

pTRU1-18527307enh-z6

Рут не напразно учила в колеж. Тя знаела, че за да продава дадена стока е необходимо да проведе социологическо изследване. Попитала 100 майки и 100 момичета на различна възраст, какво мислят за тази новост и те изказали своето мнение. Почти всички майки били против: „Барби изглежда прекалено натурално, поради което играта с такива кукли ще бъде вредна за психиката на децата“. В същото време всички момичета в един глас заявили, че искат за себе си кукла Барби. Рут решила да послуша децата. „В устата на децата се крие истината“ – така се успокоявала.

pMAT1-18892699enh-z6

И през 1959 г., на днешната дата, по време на ежегодния панаир на детските играчки, компанията Mattel за първи път показала на света своето ново творение – дългокрака кукла, с добре развити форми, макияж, ярък лак за нокти и седефени обици. Красавицата била в елегантен бански, подчертаващ нейната гръд, и летни отворени обувки с висок ток. Новата играчка била предложена в две серии: блондинка и брюнетка. Купувачите на едро обърнали гръб на тази новост. Те били твърдо уверени, че американските родители никога няма да купят на децата си такава кукла. Претърпяла поражение на панаира, Рут решила че ще й потръгне с помощта на телевизеята. И рекламата подействала. Щатите били обхванати от барби мания. Първата порция гърдести момичета (351 на брой), на стойност по 3 долара, се свършили на мига. Семейство Хендлер заработило 5 милиона долара. За първите 10 години, благодарение на Барби, джобовете на съпрузите се сдобили с 500 милиона долара. През 1993 г. Барби донесла на семейството 1 милиард долара, а през 1994 г. – още два милиарда. Куклата, коята преди години не си купил и един човек, днес се продава в 150 страни по света, по 25-70 долара за бройка. В наши дни на едно американско момиче от населението се падат по 10 Барби, в Италия – около 10, във Франция- да 7 и около 5 в Англия. Барби започва да се облича даже от Рейчъл Лондон, която прави дрехи и на Мадона.

На Хавай е направен музей на Барби. В Англия, в крайградско село под Манчестър, е издигната цяла улица с домове „а-ла-Барби“. Популярната младежка група „Аква“ изпълнява песента Barbie girl.

По оценката на специалистите, куклата влиза в списъка с 20-те най-сполучливи хода за продаване на стока по света. За компанията Mattel даже се счита, че може да си съперничи с тази на Disney. Mattel получила ексклузивното право да продава своите играчки в Дисниленд и да пуска в продажба играчки с изображенията на знаменитите Том и Джери.

barbie-images1000X1000

Рут решила да не се ограничава само с една кукла Барби. Създала на красавицата 4 сестри, брат и двама братовчеди, приятел и много домашни животни. Където има голямо семейство – там има и много пари. Новите модели се предлагат с нов гардероб и нова кола, желателно е да се сменят и мебелите в дома, и мн. др. (в зависимост от това къде живеете, и каква е модата там). Например, когато Джейн Фонда решила да се занимава с аеробика, увлечението обхванало всички в страната, и Mattel песнали касето със съответните упражнения за Барби.

Първият приятел на Барби станал снажен момък с развита мускулатура. Рут го нарекла Кен, а не след дълго й се родил син – Кенет. След дълги дебати било решено Кен да е облечен с перманентни шорти с естествени изпъкналости, където трябва. Но в резултат на някакъв проблем във фабриката – производител, Кен се появил на света непълноценен. Впрочем, това за момичетата не се оказало от значение. За тях било важно в какъв кабриолет Кен ще вози своята малка принцеса.

002-barbie-and-ken-theredlist

През 70-те години на миналия век е създадена първата говореща кукла. Но с появата си Барби Суперстар налага тотално модата на блондинките във варианти на скиорка, лекарка, гимнастичка, балерина, стюардеса и др. Барби е първата кукла, чиито ръце, крака и глава се движат. Тя е истинска революция в света на играчките.

Ето една малка американска мечта и нейното класическо изпълнение – започва с дървени рамки и завършва със световна слава и милиони сметки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)