Снимка: Dnevnik

Честит рожден ден, президент Радев!

18 юни 2019

Днес, 18 юни, президентът на България Румен Радев навършва 56 години. Той е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград, в семейството на Станка и Георги Радеви – счетоводителка и електроинженер. Родителите му са от село Славяново, Харманлийско, където Радев прекарва детството си. Има две години по-голяма сестра – Лозана. Основното и средното си образование получава в Хасково.

По-късно се насочва към Армията и завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. По време на обучението си за офицер е приет в БКП, което тогава е задължително условие. Остава в партията до деполитизацията на Въоръжените сили през 1991 г.

В нестихващ диалог, но все пак с взаимно уважение - в компанията на премиера Борисов.

В нестихващ диалог, но все пак с взаимно уважение – в компанията на премиера Борисов.

През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки, като защитава дисертация през 2000 г. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушения колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

В компанията на настоящята си половинка Десислава.

В компанията на настоящята си половинка Десислава.

Владее български, английски, руски и немски език. Считано от 30 юни 2014 г., бригаден генерал Радев е освободен от длъжността „заместник-командир на Военновъздушните сили“, назначен за „командир на Военновъздушните сили“ и удостоен с висше офицерско звание “генерал майор” (президентски указ №94 от 28 април 2014). Съгласно президентски указ №282 от 10 август 2016 г. генерал-майор Румен Радев е освободен по негова молба от длъжността „командир на Военновъздушните сили“ и от военна служба и е пенсиониран.

През август 2016 г. БСП и АБВ официално го издигат за кандидат-президент на президентските избори през същата година. Още същия месец АБВ оттегля номинацията си, но въпреки това Радев и Илияна Йотова като вицепрезидент печелят убедително президентските избори през ноември 2016 г. На 19 януари 2017 г. полага клетва и официално встъпва в длъжност.

Връчвайки почетен знак на президента на модния спец Любомир Стойков.

Връчвайки почетен знак на президента на модния спец Любомир Стойков.

В личния си живот Радев има два брака – с първата си съпруга Гинка, от която има две деца – Дарина и Георги, се развежда през 2014 г. От 2016 г. е женен за Десислава Генчева, от който има доведен син. Именно с най-близките си хора и в тесен семеен кръг – с трите си деца и съпругата си ще посрещне и настоящия си рожден ден.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)