Честит рожден ден, Робърт де Ниро!

17 август 2016

Де Ниро се ражда на 17 август през 1943 година в квартала Манхатън, Ню Йорк, в район, който е известен като „Дяволската Кухня“, заради високата концентрация на организирана престъпност, именитите гангстери и контрабандата на алкохол. Родителите му се разделят, когато той е на две годинки. Детството на младия Робърт преминава по улиците на квартала. Дори участва в улични банди и този период от живота му силно напомня на сюжетите от филмите за лоши момчета и мафиоти, в които по-късно участва.

taxidriver

Помним го като 26 годишния Травис Бикъл в „Шофьор на такси“ от 1976 година. Вижте още кадри от различните му превъплъщения.

Прохожда в киното през далечната 1968 година, за да се превърне в един от най-успешните и доказали се актьори на нашето време. За кариерата му ключова роля играе дългогодишният му творчески съюз с режисьора Мартин Скорсезе, който започва през 1973-та година във филма „Коварни Улици.“ Съвместната им работа продължава с „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Кралят на комедията“, „Добри момчета“, „Нос Страх“, „Ню Йорк, Ню Йорк“ и „Казино“.

Де Ниро с Джоди Фостър по време на снимките на "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе от 1976 година

Де Ниро с Джоди Фостър по време на снимките на „Шофьор на такси“ на Мартин Скорсезе от 1976 година

Познаваме добре Де Ниро като младия Вито Корлеоне в „Кръстникът 2″, за което превъплъщение заслужено печели Оскар. Втора награда на филмовата академия на САЩ отива при него за изпълнението на главната роля в биографичния филм за американския боксьор Джейк Ламота от 1980 година „Разяреният бик“. За същата роля Де Ниро печели и „Златен глобус“.

Ню Йорк, 1974 година. Де Ниро участва в сцена от филма на Франсис Форд Копола "Кръстникът" 2. За тази роля Де Ниро печели първия си Оскар.

Ню Йорк, 1974 година. Де Ниро участва в сцена от филма на Франсис Форд Копола „Кръстникът“ 2. За тази роля Де Ниро печели първия си Оскар.

Де Ниро като легендарния американски боксьор Джейк ЛаMота във филма на Мартин Скорсезе "Разяреният бик" от 1980 година. Тази роля му носи втория Оскар.

Де Ниро като легендарния американски боксьор Джейк ЛаMота във филма на Мартин Скорсезе „Разяреният бик“ от 1980 година. Тази роля му носи втория Оскар.

Почти е невъзможно и е излишно амбициозно да се цитира дословно всеки филмов проект, в който американският актьор, режисьор и продуцент е участвал от началото на шеметната си кариерата си до ден днешен.

Едно от специалните неща в актьорската игра е, че тя ти позволява да живееш живота на другите, без да плащаш за техните грешки“ – казва големият актьор за своята страст, любов и професия.

Ал Пачино и Робърт Де Ниро в сцена от "Кръстникът 2"

Ал Пачино и Робърт Де Ниро в сцена от „Кръстникът 2″

А сега ето няколко интересни факти от живота и кариерата на прочутия актьор:

Баща му и майка му са от италиански произход. И двамата се занимават с изкуство и рисуване.

Има 2 брака и общо 6 деца. Четири от тях са синове, а 2 – дъщери. Освен това има и четирима внуци.

Де Ниро със съпругата си

Де Ниро със съпругата си

На 16 години получава първата си роля в театъра в пиесата „Мечка“ на Антон Чехов.

Интересен е фактът, че Де Ниро и Марлон Брандо са единствените актьори, получили Оскар за изпълнение на ролята на един и същ човек. Де Ниро го печели за ролята си на младия Вито Корлеоне в Кръстникът 2, а Брандо получава почетната статуетка (въпреки че отказва да приеме наградата) за ролята си на стария Дон Вито в Кръстникът.

Като човек с италиански корени, Де Ниро се справя добре с италианския. За ролята на Вито Корлеоне обаче са му били нужни цели 4 месеца, за да се справи с прочутия сицилиански диалект.

Отбелязва, че любимата му актриса, с която е работил, е Мерил Стрийп.

Мерил Стрийп и Де Ниро по време на снимките на филма "Да се влюбиш" през 1984 година в Ню Йорк.

Мерил Стрийп и Де Ниро по време на снимките на филма „Да се влюбиш“ през 1984 година в Ню Йорк.

През 2003 година лекарите откриха рак на простатата на 60-годишния тогава актьор. Снимките на филма „Скрий се и търси“ бяха отложени, за да може актьорът да премине лечение. Днес той е здрав, но четири години по-късно застрахователната му компания подаде съдебен иск срещу него с обвинението, че той е укрил данни за здравословното си състояние.

Признава, че не обича да гледа филмите, в които той участва. „Когато го правя – просто заспивам„, споделя с усмивка актьорът в свое интервю.

Несъмнено той е легендарен!

Ноември, 2015, Калифорния. Де Ниро приема престижната награда за "За постижения в творческата кариера" на Годишните филмови награди на Холивуд

Ноември, 2015, Калифорния. Де Ниро приема престижната награда за „За постижения в творческата кариера“ на Годишните филмови награди на Холивуд

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)