Чочо Попйорданов

Честит рожден ден, Чочо! Сигурни сме, че се усмихваш някъде там горе

11 юни 2019

Дойде ли 11 юни, неизменно се сещаме за едно от незабравимите лица на българската театрална и филмова сцена. На тази дата, духът на Чочо Попйорданов оживява в съзнанието и душите на близките, приятелите и дори и почитателите му. Ако не си беше отишъл по този трагичен начин, днес големият актьор щеше да отбележи 55-ия си рожден ден.

Отива си в „Пирогов“, около 6 часа сутринта на Великден, 5 май 2013 година, вследствие на черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол, причинена при падане от 2 метра височина, близо до гроба на наскоро починалата му майка. Както казват, самата тя си го е прибрала при себе си. Паметта за него обаче е жива – не само в сърцето на дъщеря му Екатерина, кръстена именно на майка му, но и във всички места и хора, които е докоснал с таланта и човечността си през годините.

Чочо Попйорданов

Приятелят му Валери Йорданов разказва: „Ние сме се шегували, че Чочо е човекът-природно бедствие. Казвам „е“, защото той за нас не си е отишъл, продължаваме да го обичаме и да си комуникираме с него. Вкъщи имам една табла, на която стоят разни важни за мен предмети и спомени и там стои последната ми снимка с Чочо пред служебния вход на Народния театър – прегърнати, усмихнати, пълни с енергия. Чочо ще си остане до края на живота ми една неовладяема сила“, разкрива актьорът, близка негова душа.

Иначе Чочо завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев през 1989 г. Първоначално играе в трупите на театър „София“ (1988), Малък градски театър „Зад канала“ (до 1994), а от 1994 г. – и в Народния театър. Най-известните му театрални роли са в постановките „Хъшове“, „Сън в лятна нощ“, „В полите на Витоша“, „Бурята“, „Човекът, който прави дъжд“, „Кимоно“, „Декамерон“, „Призраци в Неапол“, „Хеда Габлер“.

Чочо Попйорданов

Чочо участва и във филмите „Вчера“ (1988), „Адио Рио“ (1989), „Любовното лято на един льохман“ (1990), „Вампири, таласъми“ (1992), „Сезонът на канарчетата“ (1993), „Граница“ (1994) „Испанска муха“ (1998), „След края на света“ (1998), „Дунав мост“ (1999), „Сомбреро блус“ (1999), „Хайка за вълци“ (2000), сериала „Под прикритие“ и др.

Честит рожден ден, Чочо! Сигурни сме, че усмихваш някъде там горе с неизменната цигара в уста!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)