Happy-Birthday-Facebook-1500-500-1

Честит рожден ден, Facebook!

04 февруари 2019

Днес най-голямата социална мрежа в света Facebook навършва цели 15 години. 4 февруари е избран неслучайно, след като точно на този ден, но през 2004 г., Марк Зукърбърг основава своята компания.

remember-when-facebook-was-called-thefacebook-it-started-at-harvard-and-slowly-opened-up-to-other-colleges

Предшественикът на Facebook пък е Facemash, който се появява на 28 октомври 2003 г. като рейтингов сайт на студентите в Харвард, където учи Зукърбърг. Зукърбърг го създава Facemash на 28 октомври 2003 г. по време на втората си година в Харвард. Сайтът използва снимки от онлайн директория със снимки на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно и се търси по-привлекателния между двамата. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на Харвард и копира личните снимки на студентите от всички общежития. По това време университетът не поддържа цялостна система със снимки и информация за студентите. За първите 4 часа от съществуването си Facemash привлича 450 посетители и 22 000 прегледа на снимки.

back-in-2005-before-the-news-feed-launched-facebook-was-essentially-just-a-collection-of-disconnected-profiles

Така са изглеждали профилите на потребителите. Тогава не е имало „Новини“ или „News feed“ и за да разбереш дали някой си е направил селфи е трябвало да влезеш в профила му

Сайтът бързо се популяризира в кампуса, но няколко дни по-късно е затворен от администрацията. Зукърбърг е заплашен с изгонване и е обвинен в застрашаване на сигурността, нарушаване на авторски права и личното пространство. Впоследствие обвиненията биват свалени. Зукърбърг развива този проект същия семестър точно преди изпит по история на изкуството. Той качва 500 снимки от Древен Рим на сайт, като всяка снимка съдържа секция за коментари. Когато разпространява сайта сред останалите студенти, те започват да коментират и да обменят идеи.

Профилът на Марк Зукърбърг през 2006-та

Профилът на Марк Зукърбърг през 2006-та

През януари 2004 г. Зукърбърг започва да пише код за нов уебсайт. Той споделя, че е бил вдъхновен от статия, свързана с инцидента с Facemash. На 4 февруари 2004 г. той пуска Thefacebook, което предшества днешния сайт (членът the отпада от името през 2005 г.). В работата по сайта скоро се включват и неговите съседи по стая по време на обучението им в Харвардския университет – Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз. Новата идея е да бъде обособено място, където да се създават и поддържат контакти между студентите на университета. Само за 24 часа в новия проект се регистрират близо 1500 души.

Така са изглеждали новините (news feed) в началото

Така са изглеждали новините (news feed) в началото

Бутонът за харесване (like) е отличителна характеристика на Facebook от 21 април 2010 г. и позволява на потребителите да покажат одобрението си към определено съдържание, като обновления на статус, коментари, снимки и реклами. Продължителното харесване на съдържание, което е публикувано от приятел, би предизвикало огромен наплив от уведомления на профила на потребителя. В такива случаи Facebook ще изпрати съобщение до харесващия, че трябва да намали и да изчака пет минути, преди да продължи да харесва.

Преди Дневника (Timeline)

Дневникът (Timeline) преди

Потребителите на най-голямата социална мрежа в света Facebook са малко под 1,9 милиарда души. Това става ясно според официална информация от компанията. „Членската маса на общността ни приближава заветните 2 милиарда профила, но има още малко време, докато стигнем тази цифра“, заяви точно реди година Марк Зукърбърг..

Facebook днес

Facebook днес

Любопитни факти за Facebook:
Американският автор Бен Мезрич публикува книга за Марк Зукърбърг и създаването на Facebook. Книгата се казва „Facebook – милиардери по неволя“ и излиза през юли 2009 г.

След уволнението на служители от шерифа на Хамптън, Вирджиния, САЩ, защото харесали страницата на техен „враг“ във Facebook, съдът приема решение, съгласно което Конституцията на САЩ защитава правата на гражданите да харесват Facebook страници, независимо от тяхното съдържание.

„Социалната мрежа“ е драма, режисирана от Дейвид Финчър, и проследява създаването на социалната мрежа Facebook. Филмът излиза на 1 октомври 2010 г. Според създателят Марк Зукърбърг „Социалната мрежа“ не пресъздава изцяло истината относно създаването на Facebook.

В отговор на суматохата около Деня, в който всеки рисува Мохамед, и забраната върху използването на сайта в Пакистан се появява ислямска версия на уебсайта с името „MillatFacebook“, впоследствие преименува на „MyMFB“.
„Имаш 0 приятели“ е епизод от американския анимационен сериал „Саут Парк“, в който открито се пародира употребата на Facebook. Епизодът е излъчен през април 2010 г.

Айви Бийн от Брадфорд, Англия, си създава профил във Facebook на 102 години, което я нарежда сред най-старите потребители на мрежата. Когато умира през юли 2010 г., тя има 4962 приятеля във Facebook и повече от 56 хил. последователя в Twitter.

На 16 май 2011 г. израелска двойка нарича дъщеря си Like, на името на опцията „харесва ми“ във Facebook.

Най-големи конкуренти на Facebook са qzone(qq.com) и renren в Китай; Cyworld в Южна Корея; VK и Odnoklassniki в Русия, Беларус, Казахстан, Киргистан, Молдова, Украйна, Узбекистан; Draugiem.lv в Латвия; Cloob в Иран; Zing във Виетнам; mixi в Япония.

Потребителите на Фейсбук на ден си разменят над 7 милиарда харесвания, 2 милиарда снимки и 3 милиарда видео клипове.

Над 2.3 милиона хора в България използват Facebook активно всеки месец. Те споделят моменти от живота си, свързват се приятели, изказват се по важни за тях въпроси, промотират бизнеса си, както и да гледат различни забавни снимки.

по материали на: actualno.com, bg.wikipedia.org, fakti.bg и offnews.bg
снимки: click.ir и noticiasaominuto.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)