Четенето като игра

14 декември 2018

През 40-те години на миналия век американският лекар Глен Доман започва да се занимава с лечение и рехабилитация на деца с тежки увреждания на централната нервна система. За 15 години той достига потресаващи резултати и прави ред изненадващи открития. Той въздейства на децата с дълбоки и средни поражения на мозъка, чрез един от достъпните ни канали за придобиване на информация – зрение, слух, осезание. Оказало се, че процеса на развитие на мозъка може да се ускори. На деца изоставащи в умственото и физическото си развитие с определена периодичност им показвали картинки, написани на карти думи, едновременно озвучавайки ги, учили ги да пълзят, да висят на лоста, при положение, че те изобщо не можели да се движат.

Малко по-късно пък, педагогът Николай Александрович Зайцев измисля система съдържаща около 60 кубчета с големи и четливо написани буквени съчетания, наречени „складове“. Кубчетата трябва да са пълни с материали, които звучат по различен начин – т.е., когато детето играе с кубчетата, то да чува различни звуци.

Йовка Христова - Четенето като игра

Освен това те трябва да са с различна големина (големи и малки), с различни цветове (в зависимост от това дали буквата е гласна или съгласна) и различни при опипване (железни и дървени, в зависимост от твърдостта и мекотата на звуковете). По такъв начин, когато детето играе с тях, то получава едновременно зрителни, слухови и тактилни впечатления. И постепенно ги свързва с конкретни звуково-буквени съчетания.

За ученето като игра продължаваме да си говорим с Йовка Христова – майка на дете с аутизъм, за което познаването на числата, буквите и свързването им в думи се оказва не толкова лека задача, колкото за децата в норма. Но всяка трудност идва, за да ни научи на нещо и за да отворим съзнанието си към новото, различното и разнообразното. И в това видео Йовка ни представя методите на трима велики лекари и педагози, посветили живота си на това да помагат на децата да учат, разбират и усъвършенстват уменията си леко и безпроблемно, буквално „като на игра“. Те са Глен Доман (1919-2013), Мария Монтесори (1870-1952) и Николай Зайцев (р.1939).

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)