DPP_0011-880x586

Четирима от преподавателите в НАТФИЗ с номинация ИКАР 2020

05 февруари 2020

Четирима от преподавателите в НАТФИЗ са номинирани за наградите на САБ „Икар“ 2020 – проф. Маргарита Младенова, доц. д-р Асен Терзиев, д-р Петър Кауков и ас. Стилиян Петров!

Проф. Маргарита Младенова е сред откроените в категория „Режисура“ за поетичния спектакъл „За светлото, което бе“ в Драматично-куклен театър – Враца. Тя ще се съревновава със своя възпитаник и асистент в преподавателската работа в НАТФИЗ Стилиян Петров, привлякъл вниманието на журито с постановката си в Театър „Възраждане“ – „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов.

unnamed
По странно стечение на обстоятелствата доц. д-р Асен Терзиев и д-р Петър Кауков ще си оспорват наградата в категория „Критически текст“. И двете книги „Драмата и Английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“ на Асен Терзиев и  „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ на Петър Кауков излязоха в предходната година и могат да се намерят в книжарницата на НАТФИЗ.

unnamааed

Голяма част от творците, номинирани от „Икар“ 2020, са възпитаници на НАТФИЗ. Академията пожелава успех на всички!

КРАСИМИР СТОИЧКОВ С ТРИ ЗЛАТНИ ДИПЛОМИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „АРТ ПРОСПЕКТ“

Красимир Стоичков отнесе трите първи награди от VI-ия Международния фестивал „Арт проспект“.  Филмовият му проект – „Second chance“ спечели първото място в категория документален филм. Авторският му цикъл – „България в два цвята“ взе първата награда в категория фотографии, а „Трибют“ се оказа победител в направление музикален клип.Красимир Стоичков е асистент в катедра „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ и преподавател в НАТФИЗ.

Международният фестивал „Арт проспект“ се организира под патронажа на Министерството на културата на Руската федерация, в рамките на проекта „Талантливи деца и младежи“.

БЪЛГАРСКИФИЛМ С УЧАСТИЕТО НА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА НАТФИЗ ОТКРИВА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Новият български филм „Петя на моята Петя“ е съвместен проект на преподаватели,  настоящи студенти и дипломирани възпитаници на НАТФИЗ. Лентата, посветена на спомена за Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест, на 12 март в Зала 1 на НДК. Продуцент на филма е Николай Урумов, който е студент по режисура в НАТФИЗ. Сценаристите Нели Димитрова и Валентина Ангелова са преподаватели по драматургия в Академията, а Ясен Атанасов и Александър Милчев са третокурсници по актьорско майсторство в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Изпълнителката на главната роля – Алиса Атанасова е възпитаничка на проф. Пламен Марков, завършила образованието си през 2013 г.

Филмът е реализиран със субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в Бургас. В създаването му, като статисти, се включват и близо 500 жители на града.

unnаааamedПРОФ. ЗДРАВКО МИТКОВ И ДОЦ. ЮРИЙ ДАЧЕВ ЩЕ ЖУРИРАТ ХХVII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УНГАРСКА И БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Унгарският културен институт при посолството на Унгария в София и Община Шумен вече обявиха началото на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Двайсет и седмото издание тази година е посветено на 100-годишнината на Българо-унгарските дипломатически отношения, 120-та годишнина от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Председател на журито ще е проф. Здравко Митков, членове на журито са доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова. Конкурсът ще се проведе между 24 и 26 април в Шумен.

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

Сборникът, чиято премиера се състоя в Китайския културен център в София през изминалата седмица, е първо издание на български език на китайски пиеси. Това са легендарните „Буря“ и „Чайна“ от доайените на китайския театър на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ, заедно с текстове за тях от водещи китайски театроведи, специално написани за книгата. Тя е първа част от „Въведение в съвременната китайска драматургия“ и също така начало на библиотека „Виж Китай“, в която ще бъдат включени книги за китайската култура, история, икономика.

unnaяяmed

Любопитно е, че по същото време в Китай излезе двутомен сборник с източно-европейски пиеси под заглавие „Метаморфози: избрани пиеси от Източна Европа“, съставен от проф. д-р Калина Стефанова. Дванадесетте пиеси в него са съпроводени със също така написани специално за книгата статии от театроведи от съответните страни. В изданието са включени и 2 български пиеси. Книгата е създадена по предложение на Шанхайската театрална академия. С този двутомник, в рамките на година, в Китай бяха издадени 3 книги на проф. д-р Калина Стефанова: „Джуджетата на Ани“ (второ издание), „Последният изход“ и настоящата театрална антология.

ИЗЛЕЗЕ ИГРАЛНАТА ПРОГРАМА НА УЧЕБНИТЕ СЦЕНИ В НАТФИЗ ЗА ФЕВРУАРИ 2020. Цени на билети за ученици, студенти, групи и пенсионери 5 лв., редовни цени 6, 8 и 10 лв.!

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА 14-ти ФЕВРУАРИ – ДВАМА ВЛЮБЕНИ С 1 БИЛЕТ!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)