624-400-knedli-topche-kartof-hrana

Чешки картофени кнедлики

19 октомври 2014

Традиционната чешка кухня е доста различна от обичайните български вкусове. Тя по-скоро клони към централноевропейските вкусове и е близка до тази на Полша, Австрия, Германия и Унгария. Много от ястията присъстват във всичи тези кухни. Ястията на чешката кухня са мазни, солени, калорични, но въпреки това вкусни и прекрасни.

Едно от най-чешките ястия са легендарните кнедлики.

Топчетата от варено тесто тържествуват в европейските кухни под различни наименования и вариации: гьомбьок (в Унгария), чмоки (в Словения), книдел (в Люксембург), кньодел (в Германия), канедерли (в Италия), кнедле (Босна, Сърбия, Хърватска), но истинското им име е кнедлики и произхождат от Чехия. 

800px-Svejk_sanok_beentree

Повечето хора за първи път срещат думата „кнедлики” в книгата на Ярослав Хашек „Приключенията на добрия войник Швейк”. Четейки за гастрономичните фантазии на този култов герой, всички си представяме нещо изключително вкусно. Мнозина от туристите, които за първи път стъпят на чешка земя,  задължително опитват вкуса на кнедликите. Те имат различни вариации, но тези с кисело зеле са истински шедьоври.

Традиционните чешки картофени кнедли се приготвят изключително лесно. Ето и продуктите:

-  1 кг. картофи;
- 250 гр. брашно;
- 2 яйца;
- сол;
- черен пипер;

- 100 гр. кисело зеле;
- ким

Техниката за приготвяне също не е сложна. Картофите се варят с кората, белят се след сваряването и се мачкат на пюре. Към тях се добавят брашното, яйцата и солта, черният пипер и солта. Получената консистенция се замесва добре на тесто. Когато е готово се добавя нарязаното на много ситко кисело зеле и ким. Той е задължителна подправка за киселото зеле в чешката кухня. От получената смес се оформят малки топчета. Можете да ги направите с големината каквато пожелаете, но традиционните кнедлики са с големината на мандарина.

Леко се овалят в брашно и се потапят за варене в предварително осолена вода под капак. Варят се, докато не изплуват сами на повърхността на водата. Вадят се с решетъчна лъжица.

Когато кнедликите са готови, поръсете ги с ситно нарязани перца от покълнал лук или магданоз.

Кнедликите са прекрасен акомпанимент както за бистри супи, така и за печени меса.

Да ви е чешко с вкусните кнедлики!

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)