51248830_ciopъъpino_1x1

Чиопино

08 януари 2020

Яхнията от морски дарове Чиопино е популярно италианско ястие, което ви предлагаме да приготвите за обяд. Никак не е трудно – само купете добри морски продукти.

Необходими продукти:
3 скилидки чесън,
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
3/4 чаша ситно нарязан лук
1/2 чаша нарязан копър
1/4 чаша ситно нарязана целина
1 чаена лъжичка сол,
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер,
Изчистени калмари – 1/2 килограм,  нарязани на пръстени, пипала наполовина, ако са големи
1/2 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка сушен риган
1 чаша сухо бяло вино
1 консерва домати
2 дафинови листа
рибен бульон
1/2 чаена лъжичка лимонова кора
1 багет, нарязан и препечен
1 килограм миди, накиснати във вода за 1 час
1/2 килограма скариди, обелени
филе бяла риба без кожи  – около 1/2 килограм -  хек или треска, нарязана на парчета

51248830_cioppino_1x1

Начин на приготвяне

Смачкайте скилидките чесън на преса. В голяма тенджера на среден огън загрейте зехтинао. Добавете лук,  целина, 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер и гответе, като разбърквате от време на време – 6 до 8 минути. Добавете смления чесън. Продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато чесънът стане златист и ароматен, още 1 до 2 минути.
Намалете топлината до средно ниска и добавете калмарите. Гответе, като разбърквате от време на време, докато калмарите станат непрозрачни и освободените сокове намалеят -  15 до 20 минути. Добавете доматеното пюре и ригана и варете, като разбърквате.
Добавете вино, повишете топлината до средно висока и гответе, докато течността за готвене се намали наполовина – 5 до 7 минути. Добавете доматите със сока им, дафинови листа и рибния бульон. Намалете котлона и гответе, покрито, 30 минути.
Междувременно в малка купа смесете заедно зехтин, 1 супена лъжица магданоз, лимонова кора и 1/4 чаена лъжичка сол. Нарежете останалата скилидка чесън наполовина и разтрийте нарязаните страни върху тостовете. Разстелете ароматизирания зехтин върху тостовете.
Когато сте готови за сервиране, загрейте тенджерата до средна и добавете миди, покрийте и гответе 3 минути. Разбъркайте скаридите и мидите. Подредете рибата отгоре на яхнията, покрийте и оставете да къкри, докато мидите се отворят и рибата и скаридите са твърди и непрозрачни -  около 5 минути. Изхвърлете дафиновите листа и разбъркайте и останалите 2 супени лъжици магданоз.
Сервирайте Чиопино  веднага в големи купи за супа.

Забележка на готвачите – основата за супа може да се направи предварително, но мидите, скаридите и рибата трябва да се добавят преди сервиране.

снимка: Епикуриос

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)