venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-01

Читалнята на Словения на Биенале Архитектура Венеция 2016

03 юни 2016

Преди дни във Венеция – Кралицата на Адриатика стартира поредното издание на Биенале Архитектура 2016. В залите на Арсенале – старите докове, превърнати в изложбени зали и в Жардини – градините на Венеция са представени изключителни творби на дизайна и архитектурната мисъл.
Участвайте във нашата виртуална разходка и проследете серията ни от публикации представящи едни от най-интересните проекти. Днес ще ви покажем архитектурната инсталация на Словения – „Четенето е социална решетка!“.

venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-03

Куриран от архитектите Альоша Деклева и Тина Грегорич, словенският павилион на архитектурното Биенале представя идеята за решетъчна библиотека. Авторите акцентират на два момента:  от една страна искат за покажат, че позабравеното четене на книги в ерата на IT  технологиите има своята алтернатива – отново един до друг, както в социалните мрежи, но този път да се четат книги, а от втора страна – решетката е изградена от дърво, което препраща четенето в атмосферата на естествените състояния и близост до природата.

venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-04

venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-05

venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-02

Фокусът както на тази инсталация, така и на множество други на тазгодишното издание на Биенале е социалния и екологичен ефект. Инсталацията, всъщност е пространствена структура, съдържаща колекция от книги и предмети, разположени на дървени лавици. Това е идея едновременно и за публична и за домашна библиотека – едно ново и абстрактно място за четене и уют – контрапункт на компютризираните и модерни течения в тази област на архитектурните решения.

venice-architecture-biennale-slovenian-pavilion-home-at-arsenale-dekleva-gregoric-designboom-10

снимки: Деклева & Грегорич

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)