Avocado sandwich

Чия, киноа, броколи и авокадо влизат в менюто на детските градини

25 октомври 2017

Нов рецептурник за менюто в детските градини подготвят ескперти. Революционното в него е, че ще включва и нашумелите суперхрани като киноа, чия, авокадо и др.

Очаква се той да бъде въведен през 2018 година, съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи в рубриката „Чети етикета“ на bTV.

От менюто ще отпаднат пържените храни, колбасите и надениците. Няма да се предлагат например пържени филии.

За сметка на тях храната ще може да включва брюкселско зеле, броколи, авокадо, фурми, чия, киноа, ленено семе, китайско зеле и др.

„Суперхраните наистина са ценни – имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи проф. Петрова.По-скъпите храни може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. Затова те ще са по-скоро алтернатива, а не норма.

Ще бъде въведен и по-голям грамаж на порциите. Сега изискването е те да са по 130 грама, което се оказва недостатъчно за някои от по-големите деца.

снимка: healthline.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)