news_783_5875

„Чудесата / Le Meraviglie“

29 март 2015

Това е филм за провинцията – за особената любов между баща и дъщерите му, за липсата на синове в семейството, за животните, от които зависи животът и прехраната на една фамилия. Германецът Волфганг и италианката Анжелика имат четири дъщери – Джелсомина, Маринела, Катерина и Луна. Те притежават зеленчукова градина, постоянен гост Коко, овце и пчели. Семейството е решило да живее в дълбоката провинция, за да защити децата си от ужаса на големия град. Техните намерения са искрени, граничещи понякога с ярост. Задачата обаче се оказва трудна, когато първородната дъщеря Джелсомина започва да иска за себе си по-интересен живот, семейство с по-малко идеали, като тези на своите приятели…

„Трудностите, за които се замисля човек, когато стане дума за привинцията и малките градове, които остават „чисти” места, извън времето – това е, което ме подтикна да направя този филм, – казва Аличе Рорвахер. – От друга страна, погледнато отвътре, това са места, в които хората са се ограничили като в затвор, за да имат осигурена топла прехрана.”

Историята във филма е разказана през погледа на най-голямата дъщеря. „Исках връзката на Волфганг с Джелсомина да бъде подчинена на инстинктивната любов”, разкрива Аличе Рорвахер. Семейството в тази история не е било там от самото начало. Това са хора, които пристигат в страната по политически причини, защото в градовете няма работа и са претърпели множество разочарования. Тези хора се опитват да се справят сами с природата и се учат как да си направят зеленчукова градина от книгите. Те всички идват от някъде – с различни езици, различно минало, но общи идеали…

Създаването на сценария се оказва най-трудното нещо по думите на режисьорката.
„Не беше лесен и изборът на актьори, както и мястото за снимките, просто защото търсехме нещо, което не знаеш как да опишеш, а можеш по-скоро да почувстваш. Работихме с много радост и ентусиазъм. Целият екип извървяхме творческият път заедно, като едно семейство. Аз мисля, че това може да бъде видяно и почувствано в много специалната връзка, която се получи между актьорите и мястото на снимките. Хареса ми да работя над измислена история с образи, които не съществуват, но имат много истински взаимоотношения. Мисля, че всичко това, дори да е невидимо, е в състояние да проникне в образите като магичен прах, и по някакъв начин да бъде видяно или усетено във филма.”

Що се отнася до чудесата, за Аличе Рорвахер чудото е нещо, което те оставя без думи, нещо, което стои на границата между фантазията и реалността. „Чудесата / Le Meraviglie” предлага пътешествие през променящи се пейзажи, разказ за едно телевизионно състезание и семейство без място. „Това е филм за провала. Героите в него не се променят и не стават по-добри. Ако те не са знаели къде е мястото им в началото, те на са го открили и в края на филма”, обобщава Аличе Рорвахер. Филмът е посветен на изключителния немски продуцент Карл Баумгартнер – Бауми, който си отиде преждевременно от този свят преди два месеца. Бауми е роден и израсъл в района, в който се развива действието във филма.

Младата италианска режисьорка е родена през 1981 година във Фиезоле. Учи в Торино и Лисабон. Работила е в документалното кино като монтажист и режисьор. Първият й игрален филм „Corpo celeste” е представен през 2011 година в Кан и получава номинация за „Златна камера”, а след това участва в 15 авторитетни фестивала по света. Пътят на „Чудесата / Le Meraviglie” е подобен – след Кан следват Карлови Вари, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Лондон, Сао Пауло – над 30 филмови форума в цял свят!

В ролите: Алба Рорвахер, Мария Александра Лунгу, Сам Лувик, Сабине Тимотео, Моника Белучи.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)