Чудото на Благодатния огън

05 април 2018

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Още по темата: Митрополит Антоний ще ни донесе Великденския огън от Йерусалим тази година

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний ще донесе тази година у нас Благодатния огън от Йерусалим

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний ще донесе тази година у нас Благодатния огън от Йерусалим

В България Благодатния огън тази година ще бъде донесен на Летище София с правителствения самолет към 20.00 ч. от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний. Ние In LIFE TV имаме честта да сме сред малкото медии, които ще го посрещнат при кацане у нас. От там ще бъде предаден на всички храмове в страната.

Митрополит Антоний ще излъчва „на живо“ от Йерусалим моменти от богослужението на Божи гроб в Светия град и  чудодейното слизане на Божествения огън във Facebook на профилите на Група БезГранична вяра и профила на телевизия In LIFE.

Христово-благодатния-огънА сега вижте какво сподели преди броени дни именно Митрополит Антоний, в очакване на събитието.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят и представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)