cirk-1024x690

Чужденци се опитват да разгадаят професиите на политиците ни

21 януари 2015

Ще споделя нещо, на което се смях със сълзи и много се забавлявах. Проведох кратко проучване в чужбина, сред хора, които нямат представа за българските политици и техните лица. Хората, които участваха в проучването, са до един с висше образование, с научни титли и впечатляващи кариери в своята област. Сред тях имаше французи, швейцарци, италианци, поляци и шведи.

Реших да им показвам снимки на личности от българския политически живот и да разбера какво според тях е заниманието и нивото на всеки, без да се знае предварително, че това са наши политици. Трябва да поясня, че съм показвала само представителни снимки – от сайта на парламента и от медийни участия. Не съм показвала колажи и подобни, тъй като това би изкривило оценката.
И така… Да започнем с Росен Плевнелиев. Той беше определен като железен банкер, собственик на банка или завидно успял бизнесмен.
Премиерът Бойко Борисов беше оприличен на директор на затвор или командващ войска.
Лидерът на БСП Михаил Миков бе единодушно възприет като атрактивен телевизионен водещ и запален телевизионен коментатор, който е подвластен на емоциите.
Мая Манолова бе определена като добре поддържана съпруга на богат бизнесмен, която няма нужда да работи, а свободно и неограничено харчи парите на мъжа си.
Цецка Цачева пък се оказа формална личност и строга съдийка. Звучеше ми като строга господарка, но никой не посмя да го каже…
Николай Бареков бе наречен интересчия и бизнесмен, който преследва само личен интерес.
Изненадващо за мен определенията за Анна Баракова се доближиха почти до истината, като тя бе определена като начална детска учителка, най-вероятно по физическо възпитание.
Волен Сидеров безапелационно беше посочен като директор на театър, артист и човек на изкуството.
Валери Симеонов се оказа бизнесмен, с излъчване на професионалист, знаещ много добре какво прави.
Меглена Кунева и Георги Първанов бяха определени като политици с европейско излъчване.
Нямаше как да пропусна Ахмед Доган и Лютви Местан. Останах без думи, когато всички единодушно заявиха, че това са високо образовани хора, интелектуалци и симпатяги, най-вероятно университетски професори.
Делян Пеевски не остави много място за размисъл и го изпратиха в спорта – като шампион по борба или вдигане на тежести.
Бат’ Сали обаче отиде в културата и се оказа кинозвезда, на всяка снимка с различно изражение, най-вероятно сред най-известните български актьори.
Показах и Сотир Цацаров, макар и извън политическия спектър. Безпрекословно той бе наречен президент на България, почтен и професионалист на високо ниво.
И пак сред моите отклонения извън политиката – мисис или каквото там е – Анита Мейзер – определена бе като известна порнозвезда. Досрамя ме да кажа, че това е „Мисис България“. Просто кимнах с усмивка.
Такива ми ти работи…

текст: Лидия Делирадева
снимка: eurochicago.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)