96_1275_07_felix_choeurs_11320_prv-600x826

„Шарли ебдо“ се изгаври с трагедията с Ту-154

29 декември 2016

Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо“ (Charlie Hebdo) публикува в новия си брой карикатури, свързани с Русия. Броят съдържа и публикации, посветени на разбиването на руския самолет Ту-154 край Сочи и на убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, предаде ТАСС.

В изданието има няколко рисунки, посветени на катастрофата с руския самолет, с който пътуваха и руски дейци на изкуството от Александровския ансамбъл. Карикатурата показва в черно-бели краски падащия вертикално самолет. До него има нарисуван пеещ по ноти мъж в руска военна униформа. „А-а-а“ е репликата, която е приписана в карикатурата на персонажа. Коментарът към нея е: „Репертоарът на хора на Червената армия се разширява“.

tu_karikatura

В друга карикатура се вижда падащият самолет, а коментарът към нея е: „Лоша новина, Путин не беше вътре“.

В изданието има и рисунка, озаглавена: „Турция: руският посланик бе убит насред изложба“. В центъра на композицията има фигура на човек, за която се предполага, че олицетворява посланик Карлов.

Отговорът от Москва на карикатурите беше, че „Шарли ебдо“ е загубил човешкото си достойнство.

Това написа във Facebook Константин Долгов – упълномощен от руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото. „С кощунствените карикатури на трагедията с Ту-154 сътрудниците на „Шарли ебдо“ окончателно извадиха себе си не само от редиците на журналистите, но и на цивилизованите хора“, написа Долгов.

В новия брой на „Шарли ебдо“ има не само рисунки, свързани с Русия, става видно от електронното издание на вестника.

Карикатура е посветена на делото срещу Кристин Лагард, по което тя бе призната за виновна в небрежност при изпълнението на служебните си задължения като френски финансов министър, но не й бе наложена присъда. На рисунката Лагард показва среден пръст на съдията.

15724935_1372900019399799_7921802716329149652_o

Карикатура пък представя Доналд Тръмп и Владимир Путин, напъхани в подаръчни кутии. Коментарът към нея е: „Подаръците, от които хората биха искали да се отърват“. 

В рубриката на изданието „Слухове“ се казва, че в Русия десетки са починали вследствие на консумация на масло за баня, но жителите на Алепо имат късмет, че не са умрели от сапун сирийско производство, пише БТА.

илюстрации: Charlie Hebdo

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)