43331229_304181690312882_1960241568023576576_n

Шато Копса – легенда за траките и хубавото вино

07 октомври 2018

Шато Копса, разцъфнало в сърцето на Розовата долина, близо до Сопот и Карлово е една истинска магия, която ни пренася към вековните традиции на траките, в красивите усещание на Подбалкана и в креативността на българите. Да, именно талантът на българите, защото това Шато е създадено съвсем скоро и доказва, ,че с богатата си винена култура, с много усет и уважение към детайла и живота, може да сe създаде това място, което спокойно съперничи на редица европейски образци.

Шато Копса

Шато Копса

Шато Копса черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзодното си вино Те вярвали в божествения му произод, празнували силата на елексира с митични ритуали и дивни пиршества в чест на бог Дионисос.  Копса е тракийкото име на едно от селищата, предшественици на Карлово. Ето защо името не е избрано случайно. То е препратка във вековете към уникалното наследство, дарено ни от траките – винопроизводството.

43226038_241877859821202_6431402162105876480_n

Разположено в средата на лозовия масив с традиционните за района сортове грозде, Шато Копса е един невероятен съвременен прочит на древните традиции. Архитектурата и разположението на Шато Копса следват канона на замъците от ранното Средновековие – внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло. Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор.

43199598_458532344554989_490173480642281472_n

43185347_310741593055474_8657055606462480384_n

Усещане за непреходност – дизайнерски кристални полилеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели от египетски памук, и най-важното – духът на фамилията Минкови. Шато Копса е изградено преди около 10 години  и истината е, че то те грабва на мига със спокойствието и прекрасната си концепция,  изпипана до последния детайл в интериора и екстериора.

43377446_1637012233072121_7569857624154308608_n

На първото ниво е разположен изискан ресторант с отлично дизайнерско решение – видими червени тухли по стените, дървен таван с обемни стари греди, каменен под и нежни кенарени текстили. И ако вече си пристъпил към това удоволствие, то непременно трябва да споделим, че кухнята и облужването са отлични,  а повечето ястия са приготвени от типични местни продукти и производства.  И тъй като хубавото вино е абсолютно задължително да се опита, то спокойно може да отидете в избата, която е в приземието и да си изберете пододяща бутилка, според настроението и избраното ястие. Винага са прекрасни! Избата е бутикова и произвежда сравнително малки количества, но отбрани и много качествени. Няма опасност да сбъркате – каквото и вино да изберете – то ще е на световна висота. Но горещо препоръчваме червените вина – наистина са невероятни. Заредени от богатото минало, днес избата смесва древните легенди и традиции със съвременните технологии, за да произвеждаме свое вино под бранда на Шато Копса.

43275623_166893224250558_8973282658213691392_n
Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г. Нарича я Копса, откъдето водят и семейните корени. Минко Минков започва да изкупува стари лозя с карловски мискет и свободни земи, които да засади с нови сортове грозде. Следва правилото, че хубавото вино се ражда само тогава, когато лозите се отглеждат като собствени деца – с много обич, търпение и всеотдайна грижа. Избира най-добрия тероар за своите рожби. Розовата долина има уникален характер, който влива в свежия букет на Копса топлината на южното слънце, сладките ухания на рози, лавандула и ароматни билки, прохладния повей на Балкана. Сега със страст и иновативен дух третото поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и създават модерни вина, свързани с историята на Долината.

43252987_2092146804189506_2016422609293410304_n

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които се развива целият процес – от гроздето до бутилката.  Така семейството може да следи лично всеки момент от развитието му и да се грижи то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г., правят съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята. През 2008 година създават Шатото, където в български дъбови барели, отлежават най-добрите селекции. И развиват съпътстващ винен туризъм.

43365897_1051431661704959_6107976560482975744_n

В избата, където се отглеждат червените вина е истинско удоволствие да поседнеш  и да дегустираш различни от тях след отличен интериор, осеян със свещи и необходимите винарски принадлежности. Барелите предизвикателно са подредени и в тях живее магичната течност.

43253621_295990304570609_4836264549755650048_n

На последното ниво на шатото е разположена изискана релакс зона с две панорамни тераси. От всеки кът се разкрива невероятна гледка към хълмистия район, към планините, към лозовите масиви и Розовата долина. Тук дълго можеш да постоиш с приятели или сам и да съзерцаваш,  да се чувстваш времето и магията на вековете, чрез магичната течност – виното!

43176067_2035603596482486_3571290926103920640_n

Шато Копса разполага с няколко бутикови апартамента в сградата на замъка – всеки един от тях с името на сорт грозде. Обзаведени са много стилно и в пълен синхрон с цялата атмосфера. Поради високия интерес към Шатото, собствениците са построили преди 2 години нов сектор със стаи и апартаменти, наречен Мезон Копса, който разполага също и с елегантен лоби бар и зона за релакс.

43335391_2385937878083785_4030814124257574912_n

43226087_2083475555093707_5307446617022922752_n

Районът на Розовата долина е изключително благоприятен за отглеждане на бели сортове – емблематичния местен сорт червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от лозовите масиви. Червените сортове грозде, които се отглеждат са каберне совиньон и мерло. Поради по-хладния планински климат те зреят значително по-късно и носят своята неповторима тероарна особенност.

43331126_982010658648849_6127309187534815232_n

43342706_2153050021614233_3502246324638580736_n

Шато Копса е истинско представление на винената магия! Препоръчваме горещо!

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)