Шведски гретен с риба от Хага в Епизод 14, Сезон 2 – Холандия

14 май 2016

Започвам рецептата си днес с представяне на мястото, от което я купих – рибната борса в Хага. Тук наистина качеството на морските продукти е изключително високо, а избора – безкраен. Реших да купя една от най-скъпите риби – монкфиш, а знаете, че нейния вкус е най-близо до този на лобстера. И ще ви сготвя нещо наистина много вкусно! Гледайте!

12654188_481087312093060_1894851661361443917_n

Необходими продукти:
200-300г. монкфиш;
микс от морски дарове – скариди, ролца от раци, калмар, миди /каквото има в близкия хранителен магазин/;
масло и зехтин;
картофи;
1 жълтък;
сметана;
чесън и пресен лук;
подправки – сол, бял пипер,  копър, див лук.

Ето сега и моята „международна рецепта“ – шведски фиш гретен, приготвен с риба от Хага и предложен на българските зрители… Забавно е така!
Подбирате си керамичен или друг вид съд, който може да търпи топлинна обработка и започваме да го пълним със съдържание. Нарязвате рибата на малки парчета. В случай, че нямате монкфиш, може да използвате и друго филе от типа бяла риба. Задушавате я в зехтин, но не за дълго – съвсем леко. Поставяте в центъра на съда. Задушавате в зехтин, задължително отделно и микса от морски дарове. Редите ги около рибата.
Следва заливане на морските вкусотии със сос. Приготвяте го от масло, брашно и сметана. Как ли? Ами гледайте филма! Добавяте накрая малко чесън за аромат, ситно нарязан пресен лук /умишлено накрая, за да не се запържва/, сол и бял пипер. Заливате морските дарове и рибата със соса.

6a8f59f7-c2de-4610-8562-aaaad2eaecdb

Приготвяте картофено пюре – знаете си как! Варените картофи, масло, жълтък и сметана ги намачквате едно хубаво. Аз лично предпочитам да го правя с ръчен пасатор, не с миксер или друг вид машинария. Така пюрето ми стои по-свежо и вкусно. Формовам така получилото се пюре по краищата на чинията с шприц и…хоп във фурната.

Ето че нашият шведски гретен с риба от Хага е готов. Поръсете на финала с копър и пресен лук.
Много е добре, ако докато приготвяте ястието сте се сетили да охладите една бутилка бяло вино. Чудесен акомпанимент към ястието!
Наздраве и …да ви е сладко!  

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)