шествие

Шествие за правата на жените на 8 март

07 март 2019

На 8 март отбелязваме Международния ден на жената. По този повод в София от 18:00 часа на същия ден ще се проведе шествие за правата на жените. Тази година вниманието е фокусирано върху зачестилото насилие над жените и необходимостта от защита.

Ето какво пишат организаторите по повод предстоящото шествие:

„На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. И че благодарение на тaзи дълга традиция на борба днес имаме право да гласуваме и да участваме в управлението, да учим в университет и да работим срещу заплащане. Но все още не сме напълно равни! Преглъщаме мнението си, за да угодим на шефа, поемаме отговорността и на домакини, и на работна сила, страхуваме се нощем да се прибираме сами, боим се да не разгневим съпруга/партньора си, за да не ни посегне, боим се да не бъдем насилени, дори когато раждаме. Статистиката на МВР показва драстичен ръст на случаите на домашно насилие за последните три години. Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция. А българският съд продължава да приема ревността за „смекчаващо вината обстоятелство”.

На фона на тези данни българското правителство и народните представители продължиха да използват реч на омразата срещу най-уязвимите групи и да отричат съществуването на насилие, основано на пола. С надигащата се консервативна реакция срещу правата на жените по целия свят, можем да изгубим всичко, което женското движение на нашите баби и прабаби е извоювало през изминалите сто години. Защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Защото и у нас всички политически партии консенсусно предадоха борбите на жените.

8 март все още е ден за политически разговори и активизъм. И на този 8 март Шествието е за всички! Защото заслужаваме да живеем в справедлив свят, в който да бъдем свободни и уважавани. Настояваме да не бъдем и да няма жертви на насилие, да получаваме заплати и пенсии не само равни с тези на мъжете, но и гарантиращи достоен живот. Настояваме управляващите партии да работят за закони и институции, които ни закрилят и утвърждават човешките права и човешкото достойнство на всички жени, без значение от тяхната етническа и религиозна принадлежност, възраст, сексуална ориентация, полова идентичност, мигрантски и социо-икономически статус или увреждане.

Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако ви е страх да вървите нощем сами по улиците, ако не се чувствате сигурни в собствения си дом, ако не искате да сте измервана спрямо външния си вид, ако не искате да сте бедна само защото сте жена, ако подкрепяте правото на всяка жена да взима сама решения за собственото си тяло, ако ви е писнало от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, елате на Шествието за правата на жените. Елате, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Елате да покажем заедно, че ни пука, преди да сме се превърнали в хора, които не зачитат ничии човешки права!”

Шествието за правата на жените се подкрепя от Фондация „ПУЛС” – Перник, Фондация „Single Step”, Асамблея „Земята и хората”, „Грийнпийс” България, „За Земята”, Фондация „Асоциация Анимус” и др.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)