11-10-07-66637

Шестима кандидати за двете места в СЕМ

16 април 2016

Шестима са кандидатите за двете квоти на парламента в Съвета за електронни медии, научи Mediapool след изтичането на крайния срок за предлагане на кандидатури.

Кандидатът на ГЕРБ е София Владимирова. Тя бе за кратко член на СЕМ по време на първия мандат на Бойко Борисов, избрана отново от парламентарната квота. Преди това бе в екипа на бившата външна министърка Румяна Желева.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заедно с колегата си от БДЦ Явор Хайтов номинираха бившия директор на програма „Хоризонт“ на БНР Васил Чобанов, който преди това дълги години е работил като журналист в БНР и българската секция на Радио „Свободна Европа“. Кандидатурата му най-вероятно ще бъде подкрепена от БСП и от част от Патриотичния фронт (ПФ) около ВМРО.

Другата част от ПФ най-вероятно ще подкрепи доц. Иво Драганов – преподавател в НБУ и НАТФИЗ. Той официално е издигнат от Реформаторския блок. Драганов е бивш член на предшественика на СЕМ – Национален съвет за радио и телевизия. През 2015 г., когато изтече мандатът на Анна Хаджиева от парламентарната квота, Драганов бе спряган в медийните среди на неин наследник. Той е лансиран от партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“.

АБВ залага на кандидатурата на ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. Председателката на групата на БДЦ Красимира Ковачка издига Розита Михайлова, която е пресаташе на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Слави Бинев (ПФ) издига кандидатурата на журналиста и философ Кин Стоянов, син на известния български сатирик Радой Ралин.

По информация на Mediapool ГЕРБ са предложили единият от бъдещите членове на СЕМ да бъде излъчен от тях, а вторият да е фигура, излъчена от останалите тримата коалиционни партньори.

Наличието на много кандидати от партиите в управлението да се симулира истински конкурс след провала на процедурата за избор на членове и ръководство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Провалът се случи вследствие на желанието на премиера Борисов да докаже на ДСБ, че изборът не е предварително спазарен.

Намеренията на Народното събрание са процедурата по попълване на мандатите в СЕМ да приключи преди Великденската ваканция – тоест преди 27 април. Номинации се правят до края на деня в петък, а изслушването на претендентите вероятно ще е около седмица по-късно.

Когато парламентът излъчи своите членове на СЕМ, говорителят на МВнР Бетина Жотева ще замени Анюта Асенова от квотата на президента в регулатора. Веднага след това на СЕМ му предстоят два важни избора – генерални директори на БНТ и БНР.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)