DSC_0589

Шеф Пеньо Иванов откри юбилейната кампания „Пазител на традициите“

14 юни 2014

Ефектна фотосесия с носии от различни области на България, старинни оръжия и народни инструменти даде старта на Националната кампания „Пазител на традициите“ 2014.Най-мащабната инициатива, посветена на българските традиции във фолклора, занаятите, кулинарията и изкуството, ще отличи за пета поредна година личностите, организациите и селищата-носители и пазители на българския дух и ценности. Кампанията се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, а наградите за най-достойните пазители на традициите ще бъдат връчени през ноември.

DSC_0227

За да даде личен пример и за пореден път да подчертае, че всеки българин е пазител на традициите, организаторът на инициативата – шеф Пеньо Иванов, върна лентата назад във времето, за да покаже красотата на българското. Зелената поляна в столичния Западен парк се превърна в снимачна площадка, на която той засне фотосесия с носии от няколко области на България, любезно предоставени от една от основателките на танцова школа „Хоро“ – Дария Михалкова. За да бъдат снимките максимално автентични, той позира и със старинни оръжия, които осигури Станчо Джумалиев от дружество „Традиция“. Последните са прочути с възстановките на бойни сцени от българската история, и специално за снимките донесоха пушка с инкрустации и седеф, ножове, ками и револвер.

DSC_0698

Една след друга шеф Иванов представи пиринска, северняшка, шопска, тракийска, македонска и добруджанска носии, които ефектно съчета с разнообразни народни инструменти – тамбура, джура-гайда, свирка-двоянка, цафара и тъпан. Част от музикалните инструменти бяха предоставени отново от танцова школа „Хоро“, а останалите – от майстор Мариета Недкова – носител на наградата „Пазител на традициите“ 2011. И понеже българинът винаги е обичал вкусната софра след усилената работа, Готвача на народа позира и с традиционите бъклици, лъжици, хаванчета, вино и юзче за ракия.

DSC_0939

За петгодишния юбилей на кампанията „Пазител на традициите”, в седемте категории ще бъдат преноминирани всички предложени до момента личности, организации и селища, в допълнение с новите номинации. Те ще се борят за призовете в категориите „Фолклор“, „Занаяти“, „Изкуство“, „Кулинария“, „Личност“, „Организация“ и „Селище-пазител на традициите“, а имената им ще бъдат обявени до дни на сайта на инициативата. Всеки ще може да гласува за своя фаворит там и да отличи най-достойните според него.

DSC_1106

Шеф Пеньо Иванов е основател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Известен е с тематичните си менюта, водещ е на собствени кулинарни предавания и рубрики. Натрупал е професионалния си опит в кухните на престижни български и чужди ресторанти и познава отлично както националните, така и чуждите кулинарни традиции и техники. Въпреки това казва, че има безброй неизмислени рецепти. А най-важната подправка, която никога не забравя да сложи в ястията, е любов. През 2008 г. Пеньо Иванов е единственият българин, който представя страната ни на фестивала Food Culture в Страсбург, а през 2010 г. и на Фестивала на вкусовете във Франция. Приготвял е менюта за личности от ранга на руския президент Владимир Путин, Кондолиза Райс, Георги Първанов, Енрике Иглесиас и много други.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)