Шлифоващият диаманти

„Шлифоващият диаманти”: 5 причини да прочетете тази книга

22 януари 2019

„Шлифоващият диаманти” е написана от Геше Майкъл Роуч, който е будистки монах и получава задачата да започне бизнес и да изкара един милион долара в рамките на една година. Така той се превръща в един от основателите на голяма компания в диамантения бизнес и натрупва милиони. За всичко подробно Геше Майкъл Роуч разказва с тази своя книга, наречена неслучайно „Шлифоващият диаманти”. Дори в това има специален смисъл, за който ще научите още от първите страници.

Корицата на книгата „Шлифоващият диаманти” (Жануа ’98, 2009)

Корицата на книгата „Шлифоващият диаманти” (Жануа ’98, 2009)

А какво може да ви накара да ги разгърнете? Ето ви 5 причини да прочетете тази книга:

1. Ще научите за невероятните възможности на човешкия дух. Впечатляващи са не само постиженията на този американец и автор на книгата, който след години наред обучение в будистки манастир, се оказва първият западен човек от 600 години насам, който получава титлата „Геше”, но и успява от нищо да съгради бизнес за милиони. Още по-невероятното е, че това би могъл да направи всеки от вас, ако се потруди за това и се запознае с принципите от книгата.

2. Вероятно и вие като мен може да подходите с известно недоверие към всичко, което включва карма, Буда и т.н., заради комерсиализирането и размиването на стойностното в това религиозно учение в съвременния свят. Но е факт, че споделеното за т.нар. „семена” работи. За това свидетелства положителният опит на много хора. Опитах нещо под влияние на друга книга на Геше Майкъл Роуч и мога да кажа, че се получава. Тогава защо да не разширим малко възприятията си и да опитаме нещо различно – това би могло само да подобри начина ни на живот. Да живеем по-добре – това е наистина добра причина да се прочете една книга.

3. „Шлифоващият диаманти” по същество си представлява бизнес наръчник. Съдържа съвети, дава примери и посочва конкретни методи и похвати, с които може да натрупате цяло състояние. Но успоредно с това научвате и как да се грижите за здравето си и да подобрите взаимоотношенията си с хората. Това не е книга, която лесно се чете, затваряте и я подреждате на рафта. Въпреки че е написана увлекателно и бихте могли да се запознаете със съдържанието за два-три дни, ще ви се иска четенето да върви по-бавно, защото така ще имате необходимост да го обмислите. Дори е възможно впоследствие отново да се връщате към книгата и да разгръщате страниците ѝ, за да си доизясните или припомните някои моменти, особено що се отнася до практическите съвети.

4. Разказът в книгата за зараждането и проблемите, с които се сблъсква едно бизнес начинание, неизменно ще ви разкрива подробности и истории от живота и работата в диамантените компании. Ще научите повече за камъните, шлифоването и продажбата им.

5. Успоредно с получаването на познания за диамантите и развитието на собствен бизнес, ще имате възможност да научите и много за схващанията в тибетския будизъм. Геше Майкъл Роуч освен, че е преподавател по будизъм, специалист по санскрит, тибетски и руски езици, работил е като преводач и е основател и ръководител на Институт и проект по съхранение на азиатското литературно наследство. Това придава тежест на думите му, а и не забравяйте, че той е признат за будистки учител от самите монаси след сериозни изпитания и повече от 20 години обучение.

Да вземем за пример основното схващане, споделено от Геше Майкъл Роуч: „Шлифоващият диаманти” сама по себе си е „пустота” – от вас зависи в какво ще я превърнете и как ще я приемете. Може да е просто книга, която ще прочетете или вещ, която събира прах в дома ви или по книжарниците и никога няма да разгърнете. А може да се превърне и в инструмент, с който да спечелите много пари или да направите своя живот и на хората около вас много по-добър и щастлив. Всичко зависи от вас, от това, което правите и от отношението ви към останалите.

Вижте още: „Закони на любовта”: 5 причини да прочете тази книга

автор: Силвия Аризанова
снимка: Geshe Michael Roach/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)