Шоколадови трюфели

Шоколадови трюфели

28 ноември 2014

Счита се, че шоколадовите трюфели се появяват през декември 1895 година във френския град Шамбери. Местният сладкар се заел с приготвянето на коледни и новогодишни сладки. В най-ангажираното време на годината свършил всичкият шоколад, но той решил да поиска такъв назаем от други сладкари. Тогава му дошла идеята да направи смес от ванилия, сметана и шоколад на прах, с която оформил малки топчета. За по-добрия им външен вид ги потопил в разтопен шоколад, като после ги поръсил с какао на прах. Заради приликата на външен вид с редките гъби, бонбоните получават името „трюфели“.

Необходими продукти:
150 мл сметана течна
250 г шоколад
75 г какао на прах
40 г масло

Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня две супени лъжици вода с натрошените шоколадови парченца, като непрекъснато бъркаме. След това прибавяме сметаната и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес (без въздушни балончета). Така приготвената смес сваляме от котлона и оставяме добре да изстине, след което отново я разтопяваме добре на водна баня. Прибавяме маслото при постоянно разбъркване, до получаването на еднородна смес.
След това изсипваме сместа за трюфелите в купа, която покриваме с найлоново фолио, и я оставяме на студено за около час, докато ганашът се втвърди. След като се втвърди добре, с помощта на малка лъжичка, оформяме топченца и ги овалваме в какаото.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)