
Счита се, че шоколадовите трюфели се появяват през декември 1895 година във френския град Шамбери. Местният сладкар се заел с приготвянето на коледни и новогодишни сладки. В най-ангажираното време на годината свършил всичкият шоколад, но той решил да поиска такъв назаем от други сладкари. Тогава му дошла идеята да направи смес от ванилия, сметана и шоколад на прах, с която оформил малки топчета. За по-добрия им външен вид ги потопил в разтопен шоколад, като после ги поръсил с какао на прах. Заради приликата на външен вид с редките гъби, бонбоните получават името „трюфели“.
Необходими продукти:
150 мл сметана течна
250 г шоколад
75 г какао на прах
40 г масло
Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня две супени лъжици вода с натрошените шоколадови парченца, като непрекъснато бъркаме. След това прибавяме сметаната и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес (без въздушни балончета). Така приготвената смес сваляме от котлона и оставяме добре да изстине, след което отново я разтопяваме добре на водна баня. Прибавяме маслото при постоянно разбъркване, до получаването на еднородна смес.
След това изсипваме сместа за трюфелите в купа, която покриваме с найлоново фолио, и я оставяме на студено за около час, докато ганашът се втвърди. След като се втвърди добре, с помощта на малка лъжичка, оформяме топченца и ги овалваме в какаото.
текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com
Още по темата
-
Рибена чорба от скумрия
In TASTEНеобходими продукти: 2 бр. риба скумрия 1 глава лук 5 бр. картофи 3 бр. моркови ...
-
Бьоф Строганов по Петербургски
In TASTEПриетата в момента история на това ястие ни връща в 90-те години на ХІХ век, ...
-
Здравословни храни със скрити калории
In TASTEМислите си, че смути и енергийните барчета са диетични? Всъщност, понякога реалността е доста по-различна. ...
-
Запечени картофи с риба тон
In TASTEНеобходими продукти: картофи – 4 бр. големи риба тон – 400 г консерва царевица – ...
Остави своя коментар през Facebook