765454545454241

Шофьори с неплатени глоби няма да може да напускат страната

13 септември 2016

Шофьори, които имат съставени фишове за пътни нарушения, но не са ги платили, няма да могат да напускат страната, а транзитно преминаващите с наложени санкции ще са длъжни да ги плащат на граничния пункт, информира mediapool.bg. Това предвиждат поправки в Закона за движение по пътищата, обявени от Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Предвижда се още сваляне на регистрационните номера на автомобилите веднага при извършени тежки катастрофи, на пияни шофьори и при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/час. Глобата за това нарушение вече ще е 700 лв., а табелите ще се връщат след плащане на санкцията.

Знаете, че в момента транзитните масово не плащат и ако българите имат срок да обжалват фишовете си 7 дни, то транзитните търсят да напуснат територията ни за 4-5 часа и глобите от тях не се събират, обясни Ананиев. МВР вече работят с таблети и по електронен път информацията ще стига до граничния пункт, където на излизане ще се проверява водачът дължи ли глоби за нарушения у нас, ще се събира и така ще бъде възможно да продължи, допълни той.

Ананиев посочи, че за последните три години и половина са съставени 47 хиляди фиша за нарушения по пътищата, от които са платени едва около 4 хиляди, т.е. приблизително 9 %, а при наказателните постановления платените са едва 5 %.

Трябва да се вдигне събираемостта на глобите – това е политика, по която работим заедно с МВР, заяви още шефът на транспортната комисия в парламента.

Той допълни, че се очаква регионалното министерство да въведе знака „Внимание! Мотоциклетисти“, който бе решено да се постави на най-често ползваните от мотористите пътища, които са 5-6 в страната. За последните три години и половина има над 1800 пътно-транспортни произшествия с мотоциклетисти, взели над 160 жертви и ранили 1900 души, посочи още депутатът и призова за внимателно шофиране.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)